Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Yerli sanayiye pozitif ayrımcılık

Türkiye yaratıcı fikrin farkına yeni varıyor. İnovasyonu "iş modeline" dönüştürme konusunda çok zayıf. Yaratıcı fikirle katma değer sağlanıp toplumsal dönüşüm yapılmazsa, atılan adım hobiden öteye geçmez. Lig değiştirmek hayal olur. 10 yılda dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisi olma ideali uçar gider.
Peki, ne yapmalıyız? Yol ayrımı bu; ya yaratıcı gücü ödüllendireceğiz ya da başkalarının büyük pazarı olarak kalacağız. Hükümet işin farkında. Kamu ihalelerinde "yerli sanayi ürünleri tercih edilmeli" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın öncülük ettiği bu yaklaşımda ilk sınavı, Makine Kimya Endüstrisi (MKE) verecek. Geçen 31 Ekim'de açtığı çelikhane ihalesinde henüz son sözü söylemedi. İhaleye 4 yabancı, bir yerli şirket teklif verdi. Teklifler 140 ile 44 milyon euro arasında değişiyor. İpi kim göğüsler?
350 mühendisin çalıştığı, 17 yılda, 10 ülkede, 16 demirçelik fabrikası kuran, know how'ı tamamen Türk olan CVS mi? Yoksa inovatif üretim yapan dört dünya devi mi?


***

Türk yapar mı, yapamaz mı? Kaynağını, Osmanlı'yı yarı sömürge gören Batılıların yarattığı özgüven eksikliği, günlük hayatta karşımıza hep "Türk o! Yapamaz!" ifadesiyle çıkıyor. Tanzimat aydınının başlattığı, Cumhuriyet'in kurucu kadrosunun ortadan kaldırmaya çalıştığı değersizlik duygusuyla hâlâ mücadele ediyoruz. MKE'nin vereceği sınavda da bunu göreceğiz.
CVS, 1 milyar euroluk küresel iş hacmine sahip. Bunu 3 yılda 3 milyar euroya çıkarmayı hedefliyor. CVS Yönetim Kurulu Üyesi Murat Karatekin "64 ülkede hizmet veriyoruz. 45'ten fazla ülkeye ekipman ihraç ediyoruz. 20 projede çalışıyoruz. ABD'li, Alman ve İtalyan devlerle yarışıyoruz" diyor.

***

Bu ekip, Türkiye'de anahtar teslimi Tosçelik'i yaptı. Cezayir, Mısır ve Nijerya'da fabrika kuruyor. Brezilya ve Meksika'da kontrat imzaladı. Rusya'da yatırım bedeli 350-500 milyon dolarlık üç ayrı proje yürütüyor. Mersin'de nükleer santral yapan Rus şirketi Rosatom'un nükleer parçalarını üreten fabrikayı kuran da CVS... Bir gün Türkiye nükleer enerji know how'ı alırsa, eminim ki şirket, tüm nükleer parçaları üretir.
En büyük küresel müşterisi Arcelor Mittal'in Polonya, Bosna ve Kazakistan'daki fabrikalarını kuran CVS, "Kopyalanırım" korkusuyla Çin'e girmiyor. Hedefi, yerli üretimle büyümek! Mümkün mü? O yüzden yerli inovatif şirketlere pozitif ayrımcılık şart!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA