Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Can Bonomo'nun Yahudiliği!..

Türkiye'yi Eurovision'da Can Bonomo temsil edecek.. Hala tartışıyoruz.. Bizde tartışmaların genel sebebi kıskançlıktır. Kıskananlar konuşur.. Onların tahrik ettikleri de yazarlar.. Bu ülke hala, hem de birinci olan Sertap Erener'i tartışıyor anlayın, kıskançlık nerelere varıyor..
Ben Can'ı tanımıyordum.. Sonra öğrendim.. İzmirli Sefarad Yahudilerindenmiş. Yani İspanyol engizisyonundan kaçıp gelen ve Osmanlı'ya sığınan ailelerden biri.. 500 yıldır İzmirliler..
Öğrenince mutlu oldum. İzmirli Yahudilere bir borcumuz var çünkü.. Yıllar önce Eurovision seçmeleri, jüriler ve halk oyları ile yapılınca Maria Rita Epik diye İzmirli bir Yahudi kız kazanmıştı ve herkes biliyor.. Yahudi diye yollanmamış, TRT aptal bir özürle "Bu yıl katılmıyoruz" kararına varmıştı. Ne oldu o kız, bilen var mı?.
Şimdi kıyamet kopan konulardan biri.. Genç bir gazeteci, ülkenin büyük kesiminin tanımadığı Can'a "Yahudi misiniz" diye sormuş.. Vay efendim, bu soru nasıl sorulurmuş.. Bu ayrımcılıkmış..
Asıl ayrımcılık, bu sorunun "Ayrımcılık" sayılması.. Asıl ayrımcılık bu kafa..
Bana bin kez soruldu "Çerkez misin" diye.. Hep gururla yanıt verdim.. "Evet.." Sormasalar bile boyumu dahi açıkladım.. "Ubuhuz biz.."
Ayıp mı?. Utanç mı?. Saklanacak şey mi, Çerkez olmak?.
Yaşar Kemal'e "Kürt müsün" demek ayıp mı?. Ya da Arto Tunç'a "Ermenisin öyle mi" soru yöneltmek..
Yapmayın.. Etmeyin.. Türkiye bir halklar mozayiği.. Hepimiz bu vatanın çocuklarıyız.. Etnik kimliğimiz ne olursa olsun.. Bunları konuşmak niye ayıp olsun, hem de 2012 yılında..
Kimimiz, etnik kimliğini söyler ardından Atatürk'ü iyi özümlemiş olarak "Türküm" der, mutluluk duyarak.. Benim gibi.. Lefter gibi.. Can Bonomo gibi.. Kimisi demez.. Ben diyorum diye de onları zorlamam.. Ortada bir suç varsa, bize ait.. Onlara anlatamamışız. Onları inandıramamışız, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğun için, hiç kimseden farkın olmadığını vurgulayan Anayasa Maddesini izah edememişiz.. Kimsenin kanından dolayı ayrıcalıklı, kimsenin kanından dolayı ezik azınlık olamayacağını.. Türk doğmakla, "Türküm" demenin farkını öğretememişiz..
Can da tıpkı benim gibi gururla "Yahudiyim ama, 500 yıldır Türküm" diyor..
İyi ki sormuşlar delikanlıya.. İyi ki, bu yanıtı almışlar.
Yolun açık olsun Can.. Bu ülkeyi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyor, seninle gurur duyuyorum..
Seni seçenleri de yürekten kutlayarak!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA