Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Dikkate alsalardı 12 Eylül olmazdı'

Türkiye ilk darbeden bu yana geçen 50 yıl içinde ne darbeleri önleyebildi ne de darbelere haklılık kazandırmak için işlenen faili meçhul cinayetleri... Bu da ortaya bir "Darbeler Cumhuriyeti" çıkardı.
Bu gerçeği bir süre önce ele almış ve "Faili Devlet" başlıklı bir yazı yazmıştım.
Yazıda 1969'da ODTÜ öğrencisi Taylan Özgür'ün arkadan kurşunlanarak öldürülmesine değinmiş ve Emekli Kurmay Yarbay Talat Turhan'ın şu sözlerine yer vermiştim. "Devlet cinayet işlemiştir. Taylan'ı 69'da öldüren bir üsteğmendir. Şu anda bir generaldir."
Bu yazı üzerine Talat Turhan bir mail gönderdi: "Ben, Taylan Özgür'ü bir üsteğmenin öldürdüğünü söylemedim. Orduyu yıpratmak isteyenler bu iddiaları yayıyor."
Bizzat iddiayı ortaya atan isim, yıllar sonra kendisine mal edilen beyanın doğru olmadığını söylüyordu. Şaşırsak da cevap hakkına saygı nedeniyle yayınladım. Ancak gerçek böyle değildi. Birkaç yerde Turhan'ı yalanlayan bilgi vardı. Bunları da en iyi bilen isim, Taylan Özgür'ün ablası Hale Kıyıcı Özgür'dü.
Özgür'ün gönderdiği maili biraz kısaltarak yayınlıyorum:
"Sanıyorum Talat Turhan, son senelerde geçmişte yaptığı bu tür açıklamaların bizim yani Taylan Özgür'ün ailesinin arşivinde saklı olduğunu tahmin edemedi. Turhan, 'Orduyu yıpratmak isteyenler bu iddiaları yayıyorlar' diyerek daha önceki açıklamalarını inkâr edip sayfanıza açıklama gönderiyor. Ben Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ancak kendi içinden çıkan zihniyetler tarafından yıpratılabileceğini düşünüyorum.
Ve Sayın Talat Turhan'a hatırlatmak (!) amacı ile geçmişte yapmış olduğu açıklamaları kaynak ve tarih göstererek sizlerle tekrar paylaşıyorum:
1- 27 Kasım 1990'da Gazeteciler Cemiyeti'nde Kontrgerilla ile ilgili yaptığı basın toplantısında, "Taylan'ı vuran bir üsteğmendir. Şu anda üst düzey generaldir' dediği... 28 Kasım 1990 / Milliyet / Melih Aşık
2- 1990 Kasım Milliyet Gazetesi Rafet Ballı ile yaptığı söyleşi: "Türk Gladyosu ve Özel Harp"
3- Can Dündar 'Bir Kontrgerilla Klasiği' 12.10.2000
Ve çarpıcı bir örnek...
12 Ekim 2000'de Can Dündar soruyor:
Peki, bu üsteğmeni izlediniz mi?
Talat Turhan: İzledim tabii. Yükselebildiği kadar yükseldi. Bu ismi yalnız MİT Başkanı'na özel bir sohbette kayda geçirmek için söylerim.
Acaba bu açıklamaları başka bir Emekli Yarbay Talat Turhan mı yapmış diye sorarlar insana...
1978'de Hasan Fehmi Güneş, İçişleri Bakanı olmasının hemen akabinde bu dosyayı, Deniz Baykal, Ertuğrul Günay ve Uğur Mumcu'nun yanında Hasan Fehmi Güneş'e verdiğini söyleyen de Talat Turhan'dır. Hasan Fehmi Güneş'in bana dava açtığı ve tazminata mahkûm ettiği iddiası ise tamamen ibretlik bir seviye tespit olayıdır. Bir yalana sığınmadır. Böyle bir davanın muhatabı olmadım. Olmayı çok isterdim, ancak cesaret bile edemediler. Keşke Hasan Fehmi Güneş ve Genelkurmay kendilerine sorduğum yazılı ve sözlü soruları mahkeme önünde cevaplayabilselerdi. Onlar da sustu ve/veya susturuldu. Evet, bu iddialara göre TSK içinde üst düzey general olan "eli kanlı bir katil" var.
12 Mart'lara 12 Eylül'lere nasıl gelindiğini tarih bir gün elbet yazacaktır."

Baykal'a kontrgerilla raporu

Kontrgerilla konusunda birçok kitaba imza atan Talat Turhan Ocak 1979'da CHP'li Süleyman Genç'in evine bomba atılması üzerine Başbakan Ecevit'in Özel Kalem Müdürü Galip Uzun'la buluşur. Sonrasını Can Dündar'a şöyle anlatır:
"Galip Uzun, belgeleri (kontrgerilla ile ilgili) Başbakan'a göstermek üzere aldı, sonra fotokopilerini çektirip verdi. Verirken de 'Başbakan konuyu bir de Deniz Baykal'a anlatmanızı rica ediyor' dedi. 'Memnuniyetle' dedim. Baykal'la da buluşup 3-4 saat ona da anlattım. Baykal, 'Bize bu konuda bir rapor hazırlar mısınız' diye sordu. Hemen 9 sayfalık bir rapor hazırlayıp 1 Mayıs 1979 günü teslim ettim. O raporda ülkenin nasıl 1980 darbesine sürüklendiğini haber veriyordum. Dikkate alsalar belki darbe olmazdı. Almadılar."
Bu size bir şeyi hatırlatıyor mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA