Uzman Diyetisyen Ronald Smith, iltihabın aslında vücudun doğal iyileşme sürecindeki temel bir bileşen olduğunu belirtiyor. Ancak kronik iltihaplanma, tamamen başka bir şey olarak değerlendiriliyor. Bu doğal bağışıklık sistemi tepkileri, zamanla sıklaştığında eklem ağrısı, kalp hastalığı, beyin sisi ve hatta kanser gibi diğer sağlık sorunlarının ana sebebi haline gelebilir.
Vücuttaki kronik inflamasyonu nasıl azaltacağınız konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız olabilir. Fakat bu noktada yapmanız gereken en önemli şey, beslenme düzeninizi değiştirmektir. Bu nedenle günlük rutininizde ne yediğiniz kadar "ne yememeniz gerektiği" de büyük önem taşıyor. İşte asla yememeniz gereken o besin grupları…
DOYMUŞ YAĞ ORANI YÜKSEK YİYECEKLER
Çok fazla trans ve doymuş yağ tüketmek, özellikle zaman içinde düzenli olarak tüketildiğinde istenmeyen iltihaplanmalara yol açabilir. Diyetisyen Smith, doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerin iltihaplanmayı artırdığını ve en büyük riskin kızarmış yiyeceklerde ve sosisli sandviç gibi işlenmiş ürünlerde bulunduğunu belirtiyor.
Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri içeren daha sağlıklı yağları tercih etmek, iltihabı azaltmaya yardımcı olabiliyor. Zeytinyağı, keten tohumu yağı gibi yağların yanı sıra somon, ceviz ve chia tohumları gibi sağlıklı yiyecekleri öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
ÇOK FAZLA RAFİNE KARBONHİDRAT TÜKETMEK
İltihaplanmayı azaltmak için rafine karbonhidrat miktarını sınırlamanız gerekebilir. Diyetisten Smith, beyaz ekmek, makarna gibi unlu mamullerden uzak durmanız gerektiği konusunda uyarıyor.
Rafine karbonhidratlar, şekerde yüksek ve besin maddelerinde düşük olduğundan, iltihaplanmaya ve kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilirler. Uzmanlar, bu kan şekeri artışlarının zamanla daha fazla yol açabildiğini belirtiyor.
American Journal of Clinical Nutrition'dan bir rapor, yüksek lifli ve kepekli tahıllar tüketmenin iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu, bu nedenle beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tüketmenin daha faydalı olduğunu verileri ile destekleyen sonuçlara ulaştı.
İŞLENMİŞ GIDA TÜKETİMİ
İltihaplanma (inflamasyon) konusunda endişeleriniz varsa, ilk yapmanız gerekenlerden biri; yüksek oranda işlenmiş ve önceden paketlenmiş gıdalardan kaçınmaktır.
Uzman Diyetisyen Dana Ellis Hunnes, bu gıdaların çoğunun kendileri de iltihap oranını yükselten en büyük sebeplerden biri olduğunu belirtiyor. Yüksek oranda işlenmiş olmalarının yanı sıra iltihabı azaltan ve doğal olarak oluşan antioksidanlar, vitaminler ve mineraller yönünden oldukça fakir olan bu yiyeceklerin faydadan çok vücudunuza büyük zararlar veriyorlar.
ŞEKERLE TATLANDIRILMIŞ YİYECEKLER
Araştırmalar, beslenmesinin şeker yönünden zengin olan insanlarda iltihaplanmanın da oldukça yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Ketçap, gronalo barlar, yapay fıstık ezmesi, salata sosları, bazı kuru meyveler, meyveli kekler gibi aslında o kadar da "şekerli" olmadığını düşündüğünüz bazı besinler de oldukça büyük oranda şeker bulundurabilir. Örneğin; meyveli yoğurtlar ve mısır gevrekleri de sağlıklı gibi görünen fakat içeriğinde yoğun miktarda "işlenmiş şeker" bulunduran yiyecekler arasında yer alır.
Asitli ve şekerle tatlanmış içecekler, çok fazla kalorinin yanı sıra kronik iltihaplanma sorunuyla baş etmek zorunda kalmanıza neden olabilir. Üstelik bu içecekler, aynı zamanda iltihaplanma için bir risk faktörü olan kilo alımını şiddetli bir biçimde tetikleyebilir.