Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, çocukluk dönemi göz sağlığı hakkında konuştu. "Dijital ekranlara uzun sürelerde baktığımızda göz kırpma sayımız azalır. Bunun neticesinde gözlerde kuruma, yanma, refleks sulanma, kızarıklık ve kaşıntı gerçekleşir. Süre kısaltılması ve aralıklı kullanım, zaman zaman uzağa bakarak gözlerin dinlendirilmesi çok faydalıdır” şeklinde konuştu. Çocukların dijital ekranlara yakın mesafeden uzun süre bakmalarının miyopu geliştirebileceğini ve mevcut göz numarasının büyüyebileceğini ifade etti.
Okul çağındaki çocuklarda görülen göz bozukluklarının okul başarılarında düşüşe sebep olabileceğini vurgulayan Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Kılıç, çocukların yılda bir kez göz muayenesinden geçmesi gerektiğinin altını çizdi.
Beslenme, obezite gibi kronik hastalıkların da belirleyicisi. Bu nedenle sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye önem gösterilmelidir. Özellikle okula gidilen dönemde çocukların hastalıklara yatkınlık seviyesi artabilir. Uzman Diyetisyen Kübra Tekay, “6-12 yaş grubundaki çocuklar için beslenme ileride oluşabilecek kronik hastalıkların önüne geçmesi açısından önemlidir" dedi ve çocuklar için beslenme önerilerinde bulundu.
Öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini tamamlamaları ve başarılı bir eğitim dönemi geçirmeleri için beslenme düzenlerini oluşturmak oldukça önemli. Bu düzeni oluştururken anne-babalara da büyük görevler düşüyor.
Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vefik Arıca, "süper enfeksiyon" uyarısında bulundu.
Sabah kahvaltısının çocukların gelişiminde önemli rolü olduğuna işaret eden Uzm. Diyetisyen Sedef Aksu, “Çocuklar bütün gece süren açlık döneminden sonra vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için mutlaka güne kahvaltı ile başlamalı. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır” dedi.
Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doktor Hakan Erkman, okullar başlamadan önce aileleri uyararak, ‘Düzenli uyku, yeterli su tüketimi, dengeli beslenme ve egzersiz’ sayesinde çocuklardaki bağışıklığın güçlendiğini söyledi.
Yeni öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala veliler için okul alışverişi telaşı başladı. Çocukların albenisi yüksek ürünler talep ettiğini ancak bazı kırtasiye malzemelerinin içeriğinde zararlı ürünler olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, “Kokulu silgi ve kimyasal barındıran ürünleri almayın. Çocuk her gün bunu kokluyor ve o kokuya bağımlı oluyor. Ürünlerin içeriğindeki azo ve fitalat denilen maddelere dikkat edin. Çok fazla keskin kokusu olan, Uzak Doğu'dan gelen ve menşeini bilmediğiniz ürünleri tercih etmeyin. Bu ürünlerde azo oranı daha yüksek” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şüküfe Şirinova, okulların açılmasıyla birlikte mevsim değişikliğinin ve hava şartlarının etkisiyle çocukların yeni mevsime adapte olmalarının zorlaşabileceğini belirtti. Okul ortamlarında hastalıkların görülme oranının artabileceğine dikkat çekti ve "Okullar, birçok çocuğun bir araya geldiği ve yakın temas halinde bulunduğu yerlerdir, bu da hastalıkların yayılma potansiyelini artırabilir" dedi.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklarda oluşan görme bozukluklarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ilerleyen dönemlerde akademik, sosyal ve günlük yaşantıda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olduğunu söyledi.