Gebeliğin fizyolojik bir süreç olsa da küçük ya da büyük değişikliklerin hikayeyi mükemmelleştirdiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nil Okur, sağlıklı bir gebelik geçirmek için 6 adımda yapılması gerekenleri anlattı.
Anne sütünün hem bebek hem anne sağlığı için en önemli besin kaynağı olduğunu belirten Prof. Dr. Nalan Karabayır “Anne sütü bebekler için en sağlıklı besin kaynağıdır. Anne sütüyle beslenme, anne-bebek bağını güçlendirir” dedi. Karabayır ayrıca emzirmenin doğum sonrası depresyon riskini de düşürdüğünü ifade etti.
Gebelik döneminde görülebilen hipertansiyonun, hem anne hem de bebek için tehlikeli sonuçlara neden olabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Soner Pul, "Tansiyonun yüksek olduğu zamanlarda damar duvarının işlevini sağlıklı yapmaması nedeni ile bebeğe yeterli miktarda besin ve oksijen geçmez, bebeğin büyümesi yavaşlar, iç organ gelişim ilerleyemez, bebeğin suyu azalır, bebek hareketleri azalır, bebek beynine yeterli kan gitmez ve hipoksi (oksijen azlığı) olur. Bazen bu damar yetmezliği o kadar ileri seviyelere gelir ki anne karnında bebek ölümü (IUMF) bile görülebilir" dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Yaşar, "Gebelik döneminde kilo almak için hazırlıklı olmalısınız. Yavaş yavaş kilo alın ve sağlıklı beslenin. Çok şekerli ve yağlı gıdalar yerine taze meyve ve sebzeleri seçin, kafein içeren gıdalardan uzak durun." uyarısında bulundu. Yaşar, yazılı açıklamasında, gebelik döneminde sağlıklı beslenerek yavaş kilo almak gerektiğini bildirdi.
Gebeliğin önemli belirtilerinden olan bulantının en sık 6-14. hafta arasında görüldüğünü belirten Dr. Tuğberk Güçlü, bulantıya karşı, hafif ve sık beslenmenin yanı sıra yeterli sıvı almanın önemine dikkat çekti.
Sağlıklı bir hamilelik, sağlıklı bir anne, sağlıklı bir bebek ve sağlıklı bir hayat için uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Okan Özden, yapılması gereken ufak önlemlerle bunun başarılabileceğini söyledi.
Halk arasında ‘gebelik zehirlenmesi’ olarak bilinen preeklampsi, anne ve bebeğin sağlığını tehdit eden ciddi bir sağlık problemi. Gebeliğin 20. haftasından sonra tansiyon yükselmesiyle (140/90 üzeri) birlikte idrarda protein atılımına ‘preeklampsi’ deniyor. Hamileliklerin yüzde 2-8’ini etkileyen preeklampsi anne adaylarında başta böbrek ve karaciğer olmak üzere pek çok organda hasarlara, bebeklerde de gelişim geriliğine neden olabiliyor. Dahası anne ile bebek ölümlerinin en önemli sebeplerinden biri olarak tanımlanıyor.
Diş Hekimi Şahin Durmuş, hamilelik döneminde görülen diş ve diş eti problemlerinin önlenmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı. Hamilelik sırasında bazı kadınların diş etleri şişebilir, ağrıyabilir ve kanayabilir. Diş eti kanaması, dişlerde plak birikmesinden kaynaklanır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorlarından Op. Dr. Ramazan İlker Kayhan, gebelikle ilgili merak edilenleri anlattı. Op. Dr. Ramazan İlker Kayhan, gebelikle ilgili en çok merak edilen sorulara yanıt verdi. Gebelikte bilinmesi gereken önemli noktaları anlatan Dr. Kayhan, “Tüm dünyada ülkelerin gelişmişlik ve sağlık seviyesini değerlendirmek için kullanılan parametrelerden bir tanesi de anne ve bebek ölüm istatistikleridir. Neslimizin daha sağlıklı olmasını istediğimizden dolayı da bu verilerin mümkün olduğu kadar en iyi şartlarda olmasını istiyoruz. Gebelik dönemi boyunca belirli aralıklarla anneyi görüp mevcut sağlık sorunu varsa bunları tespit etmemiz gerekiyor." dedi.