Düzenli olarak yapılan dip köşe temizliklerde bile yeri geldiğinde belirli noktalar gözden kaçabiliyor. Bu yazıyı okuduktan sonra aslında mikrop saçan o yerlerin bir an önce temizlemek isteyeceksiniz.
TEKRAR KULLANILABİLEN POŞETLER
Plastik poşetlerin yavaş yavaş hayatımızdan çıkıyor olmasıyla yerine tekrar kullanılabilen ve genelde kumaş benzeri materyallerden üretilen poşetler geldi. Alışveriş yaparken aldığımız, içerisine meyve ve sebze gibi birçok ürün yerleştirdiğimiz bu çantalar aslında oldukça kirli olabiliyor. İçerisinde kalan yemek kalıntıları zamanla bakterilerin çoğalmasına neden olup tekrar kullanıldığında ise taze ürünlere geçebilir.
Bu durumda yapılması gereken aldığınız ürüne uygun bir torba kullanmak ve hepsini düzenli olarak yıkayarak dezenfekte etmektir. İster makinede yıkayabilir isterseniz elde ovalayarak da temizleyebilirsiniz. Her kullanımdan sonra poşetlerin içindeki kalıntıları silkeyerek çıkarabileceğiniz gibi etler için ise her zaman tek kullanımlık olanlarını tercih etmeniz gerekiyor.
TENCERELERİN KAPAK KULPLARI
Ne zaman tencerelerin kapaklarını yıkıyorsak kulplarının da yıkandığını düşünürüz. Ancak bu kulpların üzerinde minik delikler vardır ve zamanla buralarda bakteri oluşma riski oldukça yüksektir. Bu bakterili yüzeye temas edip ardından yemeğe dokunmanız ise sağlık sorunlarına yol açabilir. Arada bir kulpları vidalarından çıkarıp detaylıca yıkamayı unutmayın. İçerisine bir miktar sirke dökülmüş bir kapta biraz bekletmeniz tüm mikropların ölmesini sağlayacaktır.
SÜZGEÇLER
Süzgeçler mutfaktaki en büyük yardımcılardan biridir. Gerek bir kase pirinci yıkamak için, gerekse unu elemek için kullanılabilir. Genelde üstünkörü yıkanan süzgeçler üzerlerindeki küçük gözenekler nedeniyle aslında özenle yıkanmalıdır.
Süzgeçleri temizlemenin en kolay yolu ise hazırladığınız deterjanlı bir su içerisinde 15 dakika boyunca bekletmektir. Ardından akan suyun altında sünger ya da fırça yardımıyla ovalayıp kurulamanız tertemiz olması için yeterlidir.
EL BLENDERİ
Çorbaların yapımında sıkça kullanılan el blenderlerinin bıçakları arasına pek çok yiyecek sıkışabilir. Farkında olmadan unuttuğunuz bu artıklar ise mikrop saçmaya başlar. Tüm kalıntılardan kurtulmak için ise bir kabın içerisine su ve deterjan döküp el blenderinizi içerisinde çalıştırmanız yeterli olur.
DOLAPLARIN ÜST KISIMLARI
Mutfağı temizlerken dolapların yüzeylerindeki yağ lekelerini çıkarmak zorlu bir çaba gerektirebilir. Ancak gözden kaçan bir yer var ki o da dolapların üst kısmı. Buralar göz önünde olmadığı için sıkça toz ve kir birikir. Aslında düzenli olarak bir bez yardımıyla silmek, bu birikmelerin önüne kolaylıkla geçmenizi sağlayabilir.
SAPLI SÜPÜRGELER
Aslında çok ilginçtir ki insanlar temizlik yaptıkları malzemeleri temizlemeyi genelde unuturlar. Örneğin evinizde kullandığınız süpürgenin kılları arasında zamanla pek çok saç, kıl ve toz gibi hijyenik olmayan maddeler sıkışmaktadır. Eğer süpürgenizi temizlemezseniz temizlik esnasında temizlediğinizi sandığınız yerlere bu hijyenik olmayan şeyleri yaymaya devam edersiniz.
Süpürgeleri temizlemenin en temel ve pratik yolu ise elinizle temizlemektir. Süpürgenin etrafına bir poşet geçirip ya da tek kullanımlık eldivenler kullanıp çıplak elinizle temas etmeden bu temizliği gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak ise fırçayı mümkün olduğunca sık ılık ve sabunlu suyla yıkayıp durularsanız, kuruduğunda tekrar kullanıma hazır olacaktır.
PASPAS
Paspasın da kaderi genelde süpürgelerle aynı olur. Ne kadar sık temizlik için kullanılsa da insanlar paspaslarını kullandıktan sonra temizlemeyi unuturlar. Sürekli olarak su dolu bir kovanın içerisine daldırdığımız paspaslar nemli kalır ve bakterilerin üremesi için de ideal bir ortam yaratır.
Paspaslarınızı her kullanımdan sonra sabun ve suyla yıkayın. Hatta isterseniz bir miktar çamaşır suyu da kullanabilirsiniz. Yıkayıp duruladıktan sonra ise kurutmaya özen gösterin. Aksi halde bakteriler için ideal bir ortam hazırlamış olursunuz.
ÇÖP KUTULARI
İçine atılan atık türü fark etmeksizin her çöp kutusu bir bakteri yuvasıdır. Özellikle mutfakta ve banyoda bulunan çöplerin temizliği konusunda çok hassas davranılmalıdır. Çöp torbalarını değiştirmek ise bu konuda size pek de yardımcı olmaz.
Çöp kutularını temizlemek için su ve sabunun yanı sıra dezenfekte edici bir ürüne de eklemeniz gerekiyor. Bu sayede çöpteki kötü kokunun da yok olmasını sağlarken tüm bakteri ve mikropları da uzaklaştırmış olursunuz. Temizlik bittikten sonra ellerinizi de yıkamayı unutmayın.
BULAŞIK SÜNGERİ
Sürekli su ile temas eden bulaşık süngerleri, tabaklar gibi hijyenik olması gereken eşyaların temizliğinde kullanılıyor. Ancak bu onların tam da bir mikrop yuvası olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Her kullanımdan sonra ayrıca bulaşık süngerini yıkamanız ve ıslak kalmamasına özen göstermeniz gerekiyor. Buna rağmen yine de düzenli aralıklarla süngerlerinizi yenilemeniz de önemli.
ÇATALLARIN OYUKLARI
Çatalları elde yıkamaya çalıştığınızda aralarındaki oyun kısımların ne kadar zor yıkandığına tanık olabilirsiniz. Ancak çatalları temizlemenin yolu aslında çok kolaydır. Tek yapmanız gereken deterjanlı bir su hazırlayıp çatalları içerisinde bekletmek ve sonrasında yıkamaktır.
KAPI KOLLARI
Sürekli dokunduğumuz kapı kollarında pek çok kir ve bakteri birikmektedir. Ancak temizlik malzemeleri ile iç kısımlarını temizlemeye çalışmak yarardan çok zarar getirebilir, bozulmalarına neden olabilir. Bu nedenle nemli bir bez ve uygun antibakteriyel bir temizlik ürünü ile düzenli olarak silinmeleri önerilmektedir.
BIÇAK TUTUCU
Pratik olsun diye mutfak tezgahlarında kullanılan bıçak tutucuların içerisi aslında çok kirlidir. Temizlenen bıçakları bıçak tutucunun içerisine koyup, ardından yemek yaparken kullanmak içerisindeki tüm mikropların yemeklere de geçmesine neden olur. Düzenli olarak içerisine su ve sabun koyup çalkalayın. Ardından tekrar kullanmadan önce ise tamamen kurumasını bekleyin.