Başından beri hep şu örneği verdim: Gazetede bir haberin çıkması için muhabire, muhabiri habere götüren şoföre, arabanın yakıtına, gelen haberi değerlendiren editöre, yazı işleri müdürüne, haberi sayfada işleyen sayfa sekreterine, gazeteyi basan matbaa çalışanına, dağıtımcıya, gazetenin insan kaynakları çalışanlarına, temizlikçiye, çaycıya ve daha birçok insana para ödeniyor.
Bu kadar maliyeti olan bir haberi, bir internet sitesi sadece bir tıkla kopyalayıp bu işten para kazanıyor.
Bitmedi! TV'ler de gazetecilerin sırtından geçiniyor. Her sabah gazetelerdeki haberleri, köşe yazılarını satır satır okuyorlar.
Gazetecilerin emeğine yapılan haksızlığın boyutu aslında çok daha geniş. Bu işin bir de cep telefonuna, tablete, metroda, vapurda ekrana geçilen haber paketi boyutu var! Haber bültenlerinde ekrana gelen haberlerde bile gazetecilerin emeği var!
ORTAK İLAN VERİLDİ
Bu gerçekleri iki yıldan fazla bir süredir bu köşede yazdım. Bu yüzden medya siteleriyle papaz oldum, hatta beni mahkemeye veren bile çıktı.
Başkaları da yazdı, bazı yürekli gazeteci yöneticileri bu haksızlığı kafaya taktı, basında eleştirinin boyutu yükseldi ve sonunda ortak bir karar alındı.
Dün 20 gazete "Korsan gazeteciliğe son! Gazetelerin içeriği sadece gazetelerindir" sloganıyla tam sayfa ilan verdi. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. TV'lerde gazeteler satır satır okunmayacak, işi gazeteleri sayfa sayfa yayınlamaya kadar getiren internet sitelerine göz açtırılmayacak.
Tabii bu zorlu bir savaş olacak, internette korsan habercilikle baş etmek zor ama gazeteler ortak bir birim oluşturup avukatlarıyla inatla bu işin peşine düşerlerse sonuç alınır.
Artık şu gerçeği kabullenelim: İnternetteki haber hırsızlığı ve gazeteleri satır satır okuyan TV programları yüzünden gazeteler çok tiraj kaybetti. Aslında tiraj kaybetmeyebilir ya da tiraj kaybını dijital ortamdan elde edilecek gelirle kapatabilirlerdi. Çünkü gelişen iletişim teknolojisi sayesinde aslında haber eskisinden daha çok okunuyor ama gazeteler ve internet siteleri hak ettiklerinden daha az kazanıyorlar.
HABER ÜRETSİNLER!
Artık bir haber başka bir internet sitesinde sadece dört-beş satır spotla yer alacak ve haberin orijinal link'i verilecek.
Aslında ana medya akımına bağlı olmayan bağımsız internet siteleri bu şekilde yine var olabilirler. Hatta bu uygulama internet sitelerinin kendi özel haberlerini üretmelerini teşvik edecek.
Aslında bunu yapanlar da var. Örneğin BİANET kendi haberini üreterek harikalar yaratıyor. BİANET gibi başka güzel örnekler de var.
İnternetteki haber siteleri ana akım medyadan haber çalmak yerine kendi özgün haberlerini üretseler daha çok okunurlar ve Türkiye daha da özgür bir ülke olur aslında.