kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MEY İÇKİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş CEOSU GALİP YORGANCIOĞLU SABAH İÇİN YAZDI
Alkollü içeceklerde önce evrim, sonra devrim oldu

Evrim, özel sektöre üretim izni verilen bira ve şarap sektöründeki gelişmeydi; devrim ise Tekel'in alkollü içki bölümünün 2003 yılında özelleştirilmesiyle piyasanın serbest bırakılması.

Sabah Gazetesi'nin aydınlık yüzüyle hayatımıza girdiği 1985 yılından bu yana alkollü içkiler piyasasında bir evrim, bir devrim gerçekleşmiştir. Evrim, özel sektöre üretim izni verilen bira ve şarap sektöründeki gelişmeydi; devrim ise kuşkusuz, Tekel'in alkollü içki bölümünün 2003 yılında özelleştirilmesiyle piyasanın serbest bırakılmasıydı. 2004 ve 2005 yılını bu serbestleşmenin sonuçlarıyla geçirdik. İki yıl içinde piyasadaki üretici ve ithalatçı sayısının iki kattan fazla arttığını, ürün sayısının da 900'den 2 bin 500'e yükseldiğini gördük.

ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ
Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin kurulmasına imkân veren özelleştirme, 2001 yılı sonunda 'Alkol ve Alkollü İçkiler Kanunu'nda yapılan değişiklik ile gerçekleşti. Sektörde devlet tekeli kaldırıldıktan sonra, 2002 yılında alkol ve alkollü içkiler piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesi amacıyla Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) kuruldu. Kurum art arda yayınladığı yönetmeliklerle yerli içki üretim ve dağıtımının serbest piyasa kurallarıyla yapılmasını sağladı. Biz de kuruluşumuzu ve çalışmalarımızı bu düzenlemeler çerçevesinde örgütleyerek piyasaya çıktık. Tekel'in Türkiye'nin çeşitli yerlerinde kurulu 19 fabrikasını personeliyle birlikte devraldıktan sonra önce bir piyasa değerlendirmesi yaptık. Gördük ki, 1990'lı yılların ikinci yarısına kadar 73 milyon litre satılan rakının satış rakamı 45 milyon litreye kadar gerilemiş. Şarapta Tekel'in bir dönemde adı çok iyi bilinen, yurt dışından çeşitli ödüller almış olan Buzbağ dışındaki markaları pek hatırlanmıyor. Dünyada en iyi kalitede olduğuna inandığımız likörlerin satışı geri gidiyor. Votka, cin, konyak, viski, vermut gibi kategorilerde bir sürü yabancı marka piyasayı doldurmuş. Bu nedenle çok radikal ve agresif üretim ve pazarlama planları yaptık. Üretim kapasitesini geliştirmek ve kalitesini yükseltmek için çok önemli adımlar attık. Bütün kategorilerimizde şişe, logo ve diğer sunum fırsatlarını elden geçirdik. Tasarımcılarla çalışmaya başladık. Ürün güvenliği için radikal adımlar atarken, kuruluşumuzun birinci yılında sonuçları bakımından dünyada da bir benzeri olmayan sahte rakı kriziyle karşılaştık. Bir yandan rakı sektöründe piyasaya çıkan yeni oyuncuların rekabeti, öte yandan krizin etkileri şirketin çok hızla kurumsallaşmasını sağladı. Çok yakın iletişim içinde bulunmak ve çok hızlı hareket etmek zorluğu, yeni kurulan bir şirketin karşılaşacağı sorunların da kolaylıkla aşılmasına imkan verdi. Bugün rakıda, pazarın büyümesine ve yeni oyuncuların gelmesine rağmen satışlarımız artmaya devam ediyor. Bu sektördeki yeni üretici ve markalarla oluşan çeşitliliğin rakı pazarını yeniden eski boyutlarına taşıyacağını umuyoruz. Öte yandan, restoranlarda ve yemekle içilen rakı, zaman içinde bar, cafe, club kültürünün gelişmesiyle alkollü içki pazarında şarap ve biraya pay kaptırdı. Votka da son yılların en trend içkisi olarak pazarını sürekli büyütüyor. Biz pazarlama ve dağıtım planlarımızı yaparken Türkiye'deki ve dünyadaki trendleri çok yakından izlemeyi ve üründe, ambalajda ya da pazarlamada ortaya çıkan bütün yenilikleri benimsemeyi ilke edindik.

ŞARAPTA YENİ MARKALAR
Şarap üretiminde, 3 Ekim'de müzakerelerin başlamasıyla artık ciddi biçimde ilişkide bulunduğumuz Avrupa Birliği'nin apelasyon kriterlerini hareket noktası kabul ettik. Tekel'den devraldığımız şarap fabrikalarımızın bağcılığın en gelişmiş yörelerinde olması da büyük bir şanstı. Bu çevrelerdeki en iyi üzümleri almakla kalmadık, bağların ve ürünün daha da gelişmesi için üreticiyle birlikte çalıştık. İki yıldır en iyi üzümlerle üretmeye başladığımız şaraplarımızın piyasaya çıkar çıkmaz tüketicinin en üst düzeydeki beğenisiyle karşılaşması bu çabalarımızın doğru olduğunu bize gösterdi. Bir dönemin efsanesi olan Tekel Birası'nda da eski şişeyle ama eskisinden kaliteli ürünle tüketicinin karşısına çıktık. Votka konusunda son on yılda dünyada ve Türkiye'de önemli bir talep patlaması yaşanıyor. Votka özel davetlerin, özgün mekanların nerdeyse tek içkisi olma durumunda. Biz de bu talebi değerlendirerek Tekel'in bilinen markası Binboğa'nın hem formülünde, hem şişesinde hem logosunda radikal değişiklikler yaptık. Votka sevenler bu değişiklikleri hızla benimsedi ve Binboğa satışlarında inanılmaz gelişmeleri yaşıyoruz. Piyasaya sunduğumuz diğer votkamız Bazooka da şişesi ve markasıyla ilgi gördü. Bütün bu kategoriler içinde bir başka radikal değişikliğimiz de likörlerde oldu. Bilecik'te modern tesislerimizde üretilen likörlerin dünyada üretilenlerin en kalitelisi olduğu uzmanlarca da kabul ediliyor. Gerçek meyve ve bitkilerden hazırlanan bu likörler son yıllarda sadece bayramlarda içilen özel bir içki durumuna düşmüştü ve her cinsini piyasada bulmak da çok kolay değildi. Likörlerimizin de formülünü güçlendirdik, tümünü Hare adı altında yeniden tanımladık ve çok estetik şişelerde piyasaya sunduk. Hare likörlerimiz her gün basında övgüyle anılan bir içki haline geldi.

BİRA DIŞINDA HER YERDEYİZ
Henüz iki yılını doldurmamış çalışmalarımız önümüzdeki günlerde de aynı hızla devam edecek. Yeniden yapılanma ve markalaşma çalışmalarımız diğer kategorilerimizde sürerken, bira dışındaki içkilerde yerli ve yabancı oyuncular karşısında iddiamızı koruyacağız ve lider konumumuzu pekiştireceğiz. Önümüzdeki yılların en önemli önceliklerinden birini bağcılık yatırımlarını desteklemek olarak görüyoruz. Bu konuya hem kendi işimizi hem de o yörelerdeki tarımın geliştirmek açısından öncelik veriyoruz. Mey İçki'nin vizyonu, hem özelleştirme projelerinin başarılı bir örneği olmayı, hem de bu kadar geniş bir yelpazede, çeşitli kategorilerde ürün geliştiren büyük bir kurum olmanın sorumluluklarını yerine getirmeyi kapsayacak kadar büyük. Amacımız bu ürün yelpazesiyle bizi dünya ölçeğinde benzersiz kılan bu konumumuzu yarattığımız markaları dünya piyasalarında tanıtacak kampanyalarla güçlendirip pekiştirmek. Ürettiğimiz tüm ürünlerin ve markalarımızın dünya çapında ün kazanmaya hakkı olduğuna yürekten inanıyoruz.

1 2 3 4 5
 
DİĞER HABERLERİ
 Bakkal amcadan hipermarkete
 2005'te iki büyük evlilik!
 Gıda harcaması 2.7 kat arttı
 Rekabet sarhoş etti
 Güvenlik krizi tadımızı kaçırdı
 Zorlandık ama inancımızı yitirmedik
 Yavaşlamak düşmek demektir
 Organizenin payı halâ çok düşük
 50 yıldır buradayız, en hızlı büyüyenler arasındayız
 Türkiye'nin koşulları yordu, ama artık rahatız
 AB'ye hazırız, artık ihracata yükleneceğiz
 Kahve tiryakisi oldular
 Gıda denetimi için yeterli eleman yok
 60 yaşımızı tamamladık ama hâlâ genç bir grubuz
 Gıda mühendislerinin iş sorunu olmayacak
 Kiler her şehirde olacak
 Artık teknoloji emrimizde
 Bisküvi ve çikolatayla başladık 100 ülkeye ihracat yapıyoruz
 Ambalajlı ürün payı arttı gıdada ürünler çeşitlendi
 Bir alışveriş merkezi yılda 18 bin ziyaretçi ağırlıyor
 Küçüğüm, onun için ucuzum
 Çayda radyasyon, gıdada hormonu tartıştık
 Pasta büyüdü devler gıdaya yöneldi
 Tüketici yine kazanacak
 Hem gıdada hem perakendede büyüdü
 Onlar hastalandı, biz korktuk
 Yeni kategorilerle atağa kalktı
 Sadece üretmek yetmez, pazarı büyütmek gerek
 Ülker Holding
 Kooperatif döneminden modern mağazacılığa geçtik
 3.9 trilyon $'lık sektörde Türkiye'nin önemi artıyor
 AB, sofralarımızı değiştirecek
 Tansaş 20, Gima 49'unda devlerle evlendi
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu