kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB'ye hazırız, artık ihracata yükleneceğiz
Dünya kanatlıları sevdi

AB'ye hazırız, artık ihracata yükleneceğiz

Kanatlı sektörü son 15 yılda hızlı bir büyüme gösterdi. Artık, başta AB olmak üzere ihracat pazarlarını zorlamayı ve ihracatın 5 kat artmasını hedefliyoruz.

Ülkemiz kanatlı sektörü son onbeş yıl içerisinde hızlı bir büyüme ve gelişme göstererek ülke ihtiyacını karşıladığı gibi ihracat yapabilecek bir konuma ulaşmıştır. Kanatlı etinde dünyada önde gelen bazı "ithalat zonları" vardır. Avrupa Birliği ise bu zonların en önemlisidir. Aldıkları ürünler ise ağırlıklı olarak göğüs eti ve türevleridir. Geleceğe dönük olarak da AB'nin ithalatçı konumunun devam edeceği kesindir. Tedariklerini büyük ölçüde Brezilya ve Tayland'dan yapmaktadırlar. Türkiye ise lojistik anlamda çok yakın olmasına rağmen bu potansiyeli maalesef kullanamamaktadır. Ülkemiz önceleri kanatlı sektörünün rekabet gücünün farkında değildi ve kanatlı eti ihracatı ile alakalı hiçbir girişimde bulunmadı. Bu da Türkiye'ye ve sektörün oyuncularına çok zaman kaybettirdi. Bu konunun önemi çok sonraları anlaşıldı ve Avrupa Birliği'ne kanatlı eti ihracatı için başvuruda bulunuldu. Fakat bu sefer de ülkemizin AB'nin fitosaniter sistemine uyabilme hedefi ortaya çıktı.

HEYETLER GELDİ
Bununla alakalı olarak Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü (KKGM) ilgili eksikliklerini tamamladı ve 6 işletmenin AB standartlarında üretim yaptığını belgeledi. AB'ye kanatlı eti ihracatı için başvuruldu. Bu süreç başvuruda bulunan tüm firmalar için gerçekten yüksek teknolojide ve Ar-Ge'nin çok önem kazandığı, çok önemli bir dönem olmuştur. Bu sürecin yararlarını bu açıdan gözardı edemeyiz. Türk kanatlı eti sektörünün ihracat başvurusunu değerlendirmek için Eylül 2003'te AB'den bir heyet geldi ve bu tesisleri kontrol etti. Sonuçların olumlu gelişmesiyle birlikte takip eden süreçte de ön izinler alınmış oldu. Banvit'in Bandırma'daki tesislerimize ek olarak İzmir Armutlu'da faaliyet gösteren hindi tesisleri de denetlendi, şirketimiz sertifikalanmış 6 işletmeden 2'sine sahiptir. Denetlenen ve AB'ye ihracat yapabilecek diğer firmalar; Keskinoğlu, Pınar, Beypi ve Şeker Piliç'dir. Banvit, tam entegre bir firmadır. Hedefini, piliç üretiminden gıda üretimine çeviren Banvit, bir gıda şirketi olarak tanınmayı hedefliyor. Banvit'in amacı sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da gıda konusunda sözü geçen bir şirket olmaktır.

TAM 10 YILDIR ÇALIŞIYORUZ
Banvit'in vizyonu Avrupa'da lider bir gıda üreticisi konumuna gelmek olduğu için, neredeyse son on yıldır yaptığımız tüm yatırımlar tesislerimizi zaten AB standartlarına oturtmuştu. Bu nedenle AB'ye ihracat gündeme geldiğinde ek bir yatırım yapma ihtiyacı duymadık. Zaten buna hazırdık. Bu da bizi rahatlatan bir unsur oldu. Teknolojik yatırımları bir kenara bırakırsak, bu süreçte yaptığımız en önemli yatırım "gıda güvenliği" için yaptıklarımızdır. Banvit, "Gıda Güvenliği" konusunda son derece önemli bir kontrol programı olan HACCP'ı sekiz yıldır uygulamaktadır. Buna ek olarak canlı üretimin de dahil olduğu BVQI'dan alınan ISO 9001 belgesi ile birlikte, AB'de bile sektörümüz için çok nadir olan ISO 14001 "Çevre Yönetim Sistemi" uygulamaları, hem piliç hem de hindi üretimi için ayrı ayrı sertifikalandırılmıştır. Bu arada belirtmek gerekir ki Avrupa'da ISO uygulamaları halen gönüllü iken HACCP uygulaması ise daha geçtiğimiz sene mecburi oldu. Yani biz aslında süreç izlenebilirliği konusunda da AB'deki birçok emsallerimizden öndeyiz.

İHRACAT 5 KATINA ÇIKACAK
Bu nedenlerle AB'ye ihracat gündeme geldiğinde ek bir yatırım yapma ihtiyacı duymadık. Ancak bu aşamadan sonra en büyük yatırım insan kaynağı ve pazarlama faaliyetlerine olacaktır. AB, yaklaşık 450 bin ton piliç eti alıyor. Gerekli izinlerin alınması ve AB kapılarının açılmasıyla sektördeki yıllık yaklaşık 20 bin ton beyaz et ihracatının bir yıl içinde kolayca 100 bin tona yükselmesini beklemekteyiz. Bu noktada en önemli unsur, ihracat yapacak olan firmalar için sağlanacak destektir. Şu an ülkemizde kanatlı sektöründe ihracat yapan firmalara hazineden verilen destek yaklaşık 220 dolar/ton civarındadır. Bu rakam diğer ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça yetersiz bir seviyededir. Sektör üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor, bundan sonra yürüyebilmemiz için devlet desteğinin sağlanması gerekiyor. Mesela AB Rusya'ya olan ihracatlarına geçtiğimiz yıllarda tonda 650 Euro'ya kadar destek vermekteydi. Oysa belirli bir desteğin 5 yıl süre ile azalan bakiyelerle verilebilmesi gerekir. Örneğin 500 dolar/ton olarak başlayacak bir ihracat desteği her yıl azalarak, 400, 300, 200, 100 usd/ton seviyelerine çekilir ve bu süre sonunda da destek tamamen kaldırılır. Biz kanatlı eti sektörünün temsilcileri olarak, önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği denetleme sürecinin olumlu sonuçlanmasını ve ihracat kapılarının tamamen açılmasını bekliyoruz.

ÖMER GÖRENER


1 2 3 4 5
 
DİĞER HABERLERİ
 Bakkal amcadan hipermarkete
 2005'te iki büyük evlilik!
 Gıda harcaması 2.7 kat arttı
 Rekabet sarhoş etti
 Güvenlik krizi tadımızı kaçırdı
 Zorlandık ama inancımızı yitirmedik
 Yavaşlamak düşmek demektir
 Organizenin payı halâ çok düşük
 50 yıldır buradayız, en hızlı büyüyenler arasındayız
 Türkiye'nin koşulları yordu, ama artık rahatız
 Kahve tiryakisi oldular
 Gıda denetimi için yeterli eleman yok
 60 yaşımızı tamamladık ama hâlâ genç bir grubuz
 Gıda mühendislerinin iş sorunu olmayacak
 Kiler her şehirde olacak
 Artık teknoloji emrimizde
 Bisküvi ve çikolatayla başladık 100 ülkeye ihracat yapıyoruz
 Ambalajlı ürün payı arttı gıdada ürünler çeşitlendi
 Bir alışveriş merkezi yılda 18 bin ziyaretçi ağırlıyor
 Küçüğüm, onun için ucuzum
 Alkollü içeceklerde önce evrim, sonra devrim oldu
 Çayda radyasyon, gıdada hormonu tartıştık
 Pasta büyüdü devler gıdaya yöneldi
 Tüketici yine kazanacak
 Hem gıdada hem perakendede büyüdü
 Onlar hastalandı, biz korktuk
 Yeni kategorilerle atağa kalktı
 Sadece üretmek yetmez, pazarı büyütmek gerek
 Ülker Holding
 Kooperatif döneminden modern mağazacılığa geçtik
 3.9 trilyon $'lık sektörde Türkiye'nin önemi artıyor
 AB, sofralarımızı değiştirecek
 Tansaş 20, Gima 49'unda devlerle evlendi
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu