İstanbul Medipol Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen ilham aldıkları animasyon karakterinden dolayı "Ratatuy" ismini verdikleri proje, yapay zekâ ile kokuları birbirinden ayırt edebiliyor. Üniversite 3'üncü ve 4'üncü sınıf öğrencilerinin, danışmanları Dr. Öğretim Üyesi Muhammed İkbal Alp ile birlikte geliştirdikleri proje gıda, savunma ve sağlık sektörlerinde kullanılabilecek.
"ALGORİTMA YÜZDE 99 BAŞARILI"
Projenin detaylarını SABAH'a anlatan öğrencilerden Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Senanur Demirci (23), "Hocamızın koku sınıflandırması üzerine bir çalışması olduğunu öğrendik ve dâhil olduk. Ben daha çok savunma sanayisindeki kullanım alanlarıyla ilgilendim. Fareler koku ve tat almada gelişmiş canlılar. Biz de farelere verdiğimiz iki kokuyu yapay zekâyla ayırt ediyoruz. Farelere kokuyu koklattığımızda onların beyinlerindeki koku alma hücrelerinin herbirinin harekete geçme biçimi farklı ve bu bir desen oluşturuyor. Bu desenleri toplayıp yapay zekâya aktarıyoruz ve kokuların ayırt edilmesini sağlıyoruz. Yaptığımız algoritma şu an yüzde 99 oranında kokuları ayırt edebiliyor. Bu çok umut verici bir şey. İlerleyen zamanlarda bozulmuş gıdaların, hastalıkların tespit edilmesi gibi pek çok alanda kullanılabilir. Aynı şekilde savunma sanayii, ev güvenlik alanında da kullanılabilir." dedi.
"ŞU ANA KADAR YAPILMIŞ KOKULARI SINIFLANDIRAN BİR ÇALIŞMA YOK"
Tıp Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Nazende Yağmur Uysal (22) ise, "Projeye dâhil olduktan sonra Teknofest'e de başvurduk. Şu an iki koku üzerinde çalışıyoruz. Yakın hedefimiz birden fazla kokuyu ayırmak. Sonraki hedefimiz aynı anda birden fazla kokuyu vererek onların yoğunluklarını ayırmak. Kokuyu sınıflandırdıktan sonra aynı şekilde onu iletebilecek belli algoritmaların olabileceğini düşünüyoruz. Literatürde henüz bu konuda bir sınıflandırma yapılmadığı için biz yaptığımız sınıflandırmayla bir veri bankası oluşturabiliriz. Bunu henüz yapmamış ülkelere de pazarlayabiliriz" diye konuştu. Literatürde benzer çalışmalar olduğunu ancak kokuları yapay zekâyla sınıflandıran bir çalışma olmadığını dile getiren Elektrik Elektronik Mühendisliği 4'üncü sınıf öğrencisi Busenur Fidan (23), "Farklı şekilde alınan sinyaller yapay zekâyla sınıflandırılmış ama bu ikisini birleştiren yani bizim yaptığımız açıdan bakan herhangi bir çalışma yok." dedi.
"3 SEKTÖR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ: GÜVENLİK, GIDA VE SAĞLIK"
Projenin Danışmanı Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Muhammet İkbal Alp, şunları söyledi: "Ben aynı zamanda grafik tasarımcıyım. Yaptığımız işlerin çoğu da tasarım ve mühendislikle alakalı işler. Son 20 yılda ortaya çıkan teknolojik gelişmelerin asıl motivasyonlarına baktığınız zaman bir şeyi ölçebiliyorsanız onu kullanabiliyorsunuz ve ondan bir teknoloji doğuyor. Günümüzde birçok şeyi ölçebiliyoruz ama tat ve koku hala ölçülebilen, matematikselleştirilebilen bir duyu değil. Bizim çıkış noktamız buydu zaten. Biz kokuyu ayırt edebilen bir sistem geliştirebilirsek o zaman aromatik kokuya bağlı sektörlerde bu devrimsel sonuçlar ortaya çıkartabilir. Piyasada birtakım karbondioksit sensörleri, kimyasal sensörler var ama bunlar kesinlikle mevcut iki kokunun birbirinden ayırt edilmesinde bir işe yaramıyorlar. Dünya tarihinde ilk defa bu arkadaşlar buna yaklaştılar. İki kokuyu birbirinden ayırt edebilen bir biyonik ara yüzde bir yapay zekâacirc; sistemi geliştirmeyi başardılar. biz bu çalışmaların özellikle 3 sektörde çok önemli dönüşümler yapacağını düşünüyoruz. Bunlardan bir tanesi güvenlik sektörü. Kozmetik ve beslenme gibi aromatik sektörler ve sağlık sektöründe kullanılabilir."