Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom-Molekül Fiziği Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 'Her köyden bir Aziz Sancar çıkabilir' sloganıyla başlattığı okuma etkinlikleri kapsamında köy okullarında öğrencilerle buluşuyor. Bugüne kadar 8 ilde 76 köy okulunu gezerek öğrencilere bilimi eğlenceli bir dille anlatan Profesör Böyükata'nın son durağı Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Gedikhasanlı Köyü oldu.

SON KÖY OKULU BİTENE KADAR BİLİMİ ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİM
Gedikhasanlı Şehit Mustafa Önder İlkokulu'ndaki her bir sınıfta öğrencilerle ayrı ayrı ders veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, "Gedikhasanlı'dan da Aziz Sancar çıkabilir" mottosu ve "Ben de yaparım" vurgusu etrafında çocukların özgüvenini artırıcı sohbetler gerçekleştirdim. Öğrencilerle "Mini Bilim Söyleşileri" yaparak onların sorularına cevapladım. Bilim insanlarından ve öncü isimlerden örnekler sıraladık. Öğrencilerin bilime olan merakı beni çok keyiflendirdi. Köy okullarındaki çocuklarımızın bilime olan ilgilisi bizi Anadolu yolarına düşürdü. Bu yüzden son köyü okulu bitene kadar köylerde bilimi anlatmaya devam edeceğim" diye konuştu.
BURALAR KÖY OKULU DEĞİL KÖY KOLEJİ
"Köy Koleji" olarak nitelendirdiği köy okullarının avantajlı yanlarının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Böyükata; "Bu okulların öğrenci azlığı ve öğretmenlerin hem branş hem de üniversite hayatlarını devam ettirdikleri şehirlerin çeşitliliğinden dolayı sahip oldukları birikimler, çok harika işler ortaya çıkartmakta. Köy okulları birer 'butik okul' görünümündedir ve bu okullarda eğitim ve öğretim bakımından her bir çocuğu mükemmelleştirmek mümkündür. Her öğrencinin birden fazla proje fikriyle meşgul olması, onların ilgi ve yeteneklerine odaklanılarak bireysel farklılıklarının ortaya çıkartılıp desteklenmesi mümkündür. Geleceğin dünyasına hazırlarken birden fazla yabancı dil öğrenmelerine imkan vardır. Yakın çevrelerinden hareketle gerçek hayat problemlerine odaklanmaları, araştırma yöntem ve basamaklarını erken yaşta öğrenmeleri mümkündür. Öğretmenlerin, ders dışı vakitlerini de öğrencileri ve meslekleri için değerlendirmeleri, başta kendilerini değerli kılan şeydir. Bu öğretmenlik mesleğini de kutsal kılan önemli bir yöndür." dedi.

ÖNEMLİ AKADEMİSYENLERİ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTURDU
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilen buluşmada Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kamu Hukuku Bölümü Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acer ile telefonla canlı bağlantı kurarak öğrencilere düşüncelerini aktarmasını da sağladı.
Prof. Dr. Yücel Acer, farklı kültürleri tanımanın ve bilmenin günümüzde ne denli önemli olduğuna dair değerlendirmelerde bulunarak, öğrencilere ilgi duydukları konularda zaman zaman İngilizce kaynaklardan da okumalar yapmalarını önerdi. Prof. Böyükata ayrıca öğretmenlerle bir araya gelerek "Okulda ve Çevrede Proje Çalışmaları" başlığı etrafında küçük dokunuşlar yapıp hem öğrenci tabanlı hem de öğretmenlerin ilgi alanlarından hareketle yapılabilecek çalışmaların projelendirilmesinde izlenecek stratejilere dair bilgiler paylaştı.