5 günlük hava durumu
16 Ocak 2011 Pazar
Mehmet Uzunöz Murat Bozok Mehmet Gök

Bankacıların yerini aşçılar alıyor

Aylık 15 bin TL maaş, yıl sonu kâr payı ve özel günlerde alınan primler aşçılığı en gözde meslek haline getirdi. Aşçılığa ilgi artınca kursları da zirve yaptı

Çok kazandıran mesleklerde taşlar yerinden oynamaya başladı. Artık yüksek maaş alan bankacıların yerini yeni trend meslekler alıyor. Son dönemde şef aşçılık 'en çok kazandıran meslekler' listesinde. Aşçılar çalıştıkları otellerde genel müdürlerden sonra en yüksek ücreti alıyor. Hatta kimi zaman onlardan da fazla. Maaşın yanısıra davet ve organizasyonlardan prim de alıyorlar. Otellerde ya da lüks restoranlarda farkına bile varmadığımız bu adamlar ayda 10-15 bin lira kazanıyor. Yaş ortalamaları 25-30 civarında.

GASTRONOMİ REVAÇTA

Bilişim, halkla ilişkiler ve reklam sektörünün bir dönem yaşadığı hızlı yükseliş yakın gelecekte aşçılık için gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu durumu fark eden 2 üniversite 4 yıllık, 10 üniversite ise 2 yıllık eğitim programlarına aşçılığı alırken, gastronomi alanında eğitim veren kurslara da her gün bir yenisi ekleniyor. Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), İstanbul'da profesyonel aşçılık eğitimi veren kurumlardan biri. Aşçılık kursuna katılanlar arasında doktor, mühendis, mimar, gece bekçisi, kuaför bile var. MSA kurucusu Mehmet Aksel, "Bizden mezun olanlar 1.000-1.500 lira maaşla işe giriyorlar. 5 bin-5 bin 500 lira alan mezunlarımız var. Şimdiye kadar 2 bine yakın mezun verdik ve bunların tamamına yakını çalışıyor" diyor. MSA'nın Aşçılık Programı'nın ücreti 11 bin TL. İstanbul Culinary Enstitute da profesyonel aşçılık eğitimi veriyor. Programının ücreti 14 bin 500 TL.

Aşçı ihraç ediyoruz ABD'de 400 kişi var
Her yıl Türkiye'de ortalama 2 bin yeni aşçıya ihtiyaç oluyor. 2 sene önce okullardan mezun olup gelenlerin sayısı 700-800 civarındaydı. Hâlâ o boşluk tamamlanmış değil. Bunun dışında 27 bin aşçının çalıştığı Antalya'dan Ortadoğu ülkelerine aşçı gönderildi. Ayrıca Türk aşçılar 2007'den bu yana ABD'de büyük ilgi görüyor. Son üç yılda ise 400 Türk aşçı rekor ücretlerle transfer edildi. Waldorf Astoria, Ritz Carlton ve Four Season başta olmak üzere ABD'nin birçok gözde oteli, Türk aşçıları kadrosuna aldı. Türk 'eğitimli aşçı'nın aylık maaşı 6 ila 12 bin dolar arasında değişiyor. #Sayfa#


Murat Bozok
Türk aşçılarına rekabet son yıllarda çok arttı. Bu noktaya nasıl gelindi?
M.B:
Dünyada son on yıldır aşçılık büyük bir trend oldu. Türkiye'de de bunun yansımalarını görmek mümkün. Açılan aşçılık kursları ve üniversitelerin bunda büyük bir rolü var.
M.U: Günümüzde görsel medyanın süratli bir şekilde gelişmesi ve rekabetin bu alanda çok artması ilgiyi artırdı. Bu arada alt yapı sıkıntılarını da çözmeyi başaran aşçılık mesleği bu sektörlere entegre olarak daha görsel ve popüler hale geldi.
M.G: Türk aşçılarına tercihlerin yoğunlaşmasının nedeni ülkemizdeki hizmet sektörünün çok iyi yönde gelişmesini ve büyük zincir kuruluşların ülkemize getirdiği farklı kaliteyi söyleyebiliriz. Şeflerimizin büyük artısı ve yurtdışında en büyük takdir toplayan yanı işini sahiplenip, kaliteden ödün vermeden, disiplinle işini yapmasından kaynaklanmaktadır.

Eskiden aileler aşçılara kız vermek istemezdi, şimdi topçu-popçu yerine aşçılar revaçta. Ne düşünüyorsunuz?
M.G:
Bende katılıyorum. Uzun yıllar önce çocukluk arkadaşım inşaat mühendisliği okumak isterken ben şef olacağım dediğimde bana ilk söylediği; şimdi ikimiz de kız istemeye gitsek aileler ne düşünür acaba, olmuştu.

Mehmet Gök
Türkiye'de aşçılara yeterince değer veriliyor mu? Yoksa halen yabancılar mı prim yapıyor?
M.B:
Yerli-yabancı ayrımı yapmaktan yana değilim. İşini iyi yapan yabancılardan öğreneceğimiz çok şey olduğunu düşünüyorum. Ama şunu da söyleyim: Eğer birgün Türk Mutfağı dünyada hak ettiği yere gelecekse bunu Türk şefleri ile yapacak.
M.U: Türk aşçıları tam tersine daha popüler, popüler derken bu arkadaşlarımız kendilerini dünyadaki trend ve yeniliklere açık tutan, değişiklikleri takip eden meslektaşlarımdan bahsediyorum. Artık iş, nereli olduğunuza göre değil yetenekleriniz ve bilgi birikiminize göre gelip sizi buluyor.
M.G: Hayır, yabancı şeflerin prim yaptığına katılmıyorum. Ben Four Seasons otellerinde 15 yıldır çalışmaktayım. İşletmeler farklı düşünebilir, tercihleri yabancı şeflerden yana olabilir, ama bu durumda tek sorumlu Türk şefler olacaktır. Bizim insanımız tüm enerjisini bulunduğu yeri elinde tutmak için kullanırken, gelecekte kendisini farklı kılmak konusunda çok zayıf. #Sayfa#

Mehmet Uzunöz
Yabancılar Türkiye'de daha mı iyi kazanıyor?
M.B:
Yabancıların çok daha iyi paketleri var. Genelde evleri, ulaşımları ve diğer masrafları da karşılandığından, dünyanın her yerinde ve diğer mesleklerde olduğu gibi "ex-pat"lar yerlilere oranla daha iyi şartlarda çalışıyorlar. Bu, biraz da evinden uzak çalışmanın bedeli gibi görülebilir.

Sizce Türk aşçıya halen ihtiyaç var mı,? Yoksa artık enflasyon mu yaşanıyor?
M.U:
Halen kaliteli aşçılara ihtiyaç var, çünkü İstanbul'da devam etmekte olan birçok otel inşaatı ve her gün açılan kaliteli restoranlar mevcut. Fakat bu noktada önemli olan iyi bir eğitim almış olmak. 3 ile 5 aylık kursları tamamlamak kimseyi aşçı yapmıyor ya da bu sertifikalar bir kaç basamak yukarıdan iş bulma imkanı vermiyor.
M.G: Gelişmekte olan Türkiye'nin yeme içme alışkanlıkları da hızla değişmekte ve insanlar daha sık dışarıda yemek yemeye başlamış durumda. Her geçen gün daha fazla yatırımcı yiyecek ve içecek sektörüne yatırım yapmakta.

AŞÇILAR, 'CEO' GİBİ YILIN SONUNDA KâR ORTAKLIĞI ALIYOR

Türkiye'nin en çok madalyasına sahip Aşçı Milli Takım eski kaptanı Eyüp Kemal Sevinç, İstanbu'da üçüncü profesyonel aşçı okulunu açmaya hazırlanıyor. Martta açılacak olan okul aynı zamanda son yılların trendi şirketlere workshop'larda yapacak.

Sevinç, "İşadamları ve özellikle bankacılar hem bir şey öğrenmek hem de stres atmak için geliyorlar. Terapi gibi düşünün. Hesap kitap işlerinden uzaklaşıp, tamamen yemeğe odaklanıyorlar" diyor. 5 yıldızlı bir otelde çalışan şefin 5- 10 bin euro arasında maaş aldığını söyleyen Sevinç, şunları anlatıyor: "Büyük şirketlerin CEO'ların da olduğu gibi kâr ortaklıkları da oluyor. Otellerdeki yapmış oldukları event'lere ve bütçelere göre yıllık kâr payı, prim alıyorlar. A Plus restoranlarda şefler 10 bin lira ve üzeri maaş alıyorlar, yıllık primleri de cabası..."

ŞEFLER BİRER MARKA
Yurtdışındaki ünlü şeflerin birçoğunun TV programları yaptıklarını anlatan Sevinç, "Jamie Oliver, Gordon Ramsey dünyaca ünlü olmuş durumda. Açmış olduğu restoranlara rezervasyonlar full geçiyor. Mark&Spencer'da Gordon Ramsey'in boxer'ı bile satılıyor" diyor.
Yazarın tüm yazılarını Facebook ve Google + sayfalarından takip etmek için tıklayın.

Etiketler : , ,

Yazarın Önceki Yazıları
Uludağ'ı ihya eden çay partisi ( 15.01.2011 )
Uludağ'ın zirvesinde bavul ticareti ( 09.01.2011 )
Amazon 100 milyon $'la kapısını çaldı ( 03.01.2011 )
Fabrika fiyatına lokanta ( 02.01.2011 )
Yılda 50 ton ıstakoz yer olduk ( 26.12.2010 )
Dünya rekorunu Bebek'te kırdı ( 25.12.2010 )
Zegna'yla aynı sayfada ( 23.12.2010 )
Durdurulamayan saat Türkiye'de ( 19.12.2010 )
Trabzonlu kadını fındıklıktan çıkardı ( 18.12.2010 )
Jet set sokağını buldu ( 12.12.2010 )

kalan karakter 460

mert gencer mert gencer

15 bin tl mi 1500 tl alsak eywallah diyecez,üstelik okulluyuz..

Aynı Görüşte misiniz?
evet9
hayır7
cevapla 21.07.2011 06:05
cipekciler cipekciler // EDİRNE

Bankacılar derken banka sahiplerini falan mı kastettiniz ya da genel müdürlerini falan mı? Ben 5 yıldır bir bankada çalışıyorum, bir polis, öğretmen, uzman çavuş bizden fazla maaş alıyor. Bankacılar o kadar da çok almıyor. Kıyaslama yanlış olmuş bence.

Aynı Görüşte misiniz?
evet6
hayır5
cevapla 16.01.2011 20:43
Ates Mehmet Ates Mehmet

valla... ne diyeyim... ahciliga mi gecsek ne !? Aslinda isin baska bir yani da, bir otelin ayakta kalmasi veya kara gecmesi müsterinin midesinden gecer. Dolayisiyle alinan para emegin karsiligidir. Ögretmenlere verilen kadar verelim de bu is, sektör de ölsün mü ? Hem siz merak etmeyin. Otel sahipleri o kadar kurnazki, kaz gelecek yerden ahci esirgemezler. Yani bosuna para dagitmazlar. Birileri öyle zannediyor da...

Aynı Görüşte misiniz?
evet3
hayır6
cevapla 16.01.2011 20:01

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Ekonomi Haberleri

Bu ürün yok satıyor
Öğrenim kredisi borçluları takipte
Meyvelere 'Türk malı' zorunluluğu
Avrupa Konutları’nda üç günde 1000 konut satıldı
Kuru soğana zam
Spor Toto hasılat rekoru kırdı
Bakan 'kırmızı'yı gösterdi
En büyük koleksiyoner komşuda
Atakent 3 satış rekoru kırdı
Beyaz yakalının altın günü
SGK'nın 8 milyon gözlüğüne talip
Ant Yapı'dan 1.2 milyar $'lık proje
Gelir İdaresi, Doğan raporuna itiraz edecek
Katar ve Kuveyt'te 247 milyon $'lık iş
Dizi film ihracatı rekor kırdı
En verimli fabrika Tofaş'ın
Cici'yi, Elvan satın aldı
Yılmaz Ulusoy İDO'ya talip
ABD, Doğu'yu göz ardı ederse yeni krizlere hazır olsun
Tween İtalya'ya 7'nci kez çıkarma yaptı
Sky Airlines tarifeli iç hat uçuşlarına başladı
Ankesörlüden 4.8 milyon arama yaptık
BP, yaralarını Rus ortak Rosneft ile saracak
Konut fiyatları Adana'da arttı, Antalya'da düştü
Kış saati uygulamasının kaldırılması gündemde
Petrolün varili 100 doları aştı
Bihter gitti Hürrem geldi
THY'den sıkı denetim
Dünya nüfusu daha ne kadar artabilir?
TÜSİAD'ı halka açtı
Uludağ'ı ihya eden çay partisi
15 otel daha geliyor
2011'in ilk halka arzı Kiler'den
Torba, kadın işçinin yüzünü güldürecek
Ev tekstili kriz öncesine dönecek
Koçtaş'tan iş garantili eğitim
Varyap sanatı caddeye taşıdı
Şirketler birbirini yiyor yine de yabancı ilgileniyor
Promosyonu eritme yarışı
100 milyonuncu TV banttan indi
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
BIST 100 (2014/04/24)
BIST 100 73170,03
Değişim oranı % -0,38
Hacim-milyon TL 2195005905
Yükselen hisse 218
Düşen hisse 292
Değişmeyen hisse 293
BIST 100 DEĞİŞİM GRAFİĞİ
2014/04/24
1000 TL'NİZ GEÇEN HAFTA NE OLDU
USD % 0,75 1016 TL
EURO % 0,83 1024,5 TL
BIST % -0,82 991,8 TL
DÖVİZ
Döviz Alış Satış
ABD Doları 2,15 2,151
EURO 2,976 2,977
İngiliz Sterlini 3,603 3,616
İsviçe Frangı 2,426 2,442
Japon Yeni 2,089 2,104
PARİTELER
Döviz Parite
Euro / USD 1,384
Sterlin / USD 1,6811
USD / Japon Yeni 1,0223
USD / İsviçre Frangı 0,8808
DÜNYA BORSALARI
Borsa Son Değer %Değişim
T300 Comp. Toronto 14533,39 0
Nikkei 225 14546,27 1,09
Bombay SENSEX 22876,54 0,52
Argentina MERVAL 6704,30 1,43
All Ordinaries, Sydney 5502,20 0,64
Bovespa, Sao Paulo 51569,69 -0,78
Hang Seng HK 22509,64 -0,97
Taiwan Weighted 8173,87 -0,69
DAX Future 9579,50 -0,4
Nasdaq Composite(End of day) 4126,97 -0,83
HİSSELER
Sembol (ör: "ISCTR")
ARA
YÜKSELEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
YUNSA 5,41 19,43
MRGYO 0,49 13,95
HATEK 3,47 13,03
FFKRL 5,36 10,74
DÜŞEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
AKSEL 7,65 -19,05
SERVE 0,79 -10,23
POLTK 8,68 -5,03
AKFGY 1,36 -4,90
EN YÜKSEK İŞLEM HACMİ
Hisse Hacim
GARAN 7,79
KRDMB 3,32
HALKB 13,45
THYAO 6,82
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol