İstanbul pırlanta başkenti

Pırlantaya olan aşkından soyadını bile değiştiren Atilla Karat, İstanbul'u pırlanta başkenti yapmak için yoğun bir çalışma içinde. Pırlanta borsasının kurulmasını sağlayanlardan Karat, "Pırlanta borsaları ile rekabete girecek stratejik konuma sahibiz" diyor

1970'te İstanbul'da ufak bir atölye ile işe başladı... 1973'te Kuyumcular Odası'nı kurdu... 1984'te Turgut Özal'ın izniyle Türkiye'ye ilk resmi pırlanta ithalatını gerçekleştiren kişi oldu... Yıllardır Türkiye'nin önde gelen elmas tüccarlarından, dünya pırlanta borsalarının saygın isimlerinden... İşe değerli taş ticaretiyle başlamış, ancak geçen yıl "Biz neden değerli taşlarla mücevher yapmıyoruz?" diye düşündü ve Only One By Atilla Karat adıyla kendi markasını yarattı... Adı Attila Karat. Sektörün "Ağabeylerinden" olan Atilla Karat, Türkiye'ye gelen Kevin Costner gibi dünya starlarına alacakları mücevher konusunda eksperlik hizmeti de veriyor. İş dünyasından tanınmış zengin aileler önemli taşlar alacakları zaman onun kapısını çalıyor. Atilla Karat ile pırlantayı ve mücevher sektörünün sorunlarını konuştuk.
Özellikle son yıllarda, 'pırlanta' kelimesi, bütün kadınların dilinde. Reklamlarda mücevher markalarını fazlasıyla görmeye başladık. Mücevher sektörünün geldiği nokta nedir? Daha 10 yıl öncesine kadar Türkiye'yi kimse tanımak istemiyordu. Bütün kapılar kapalıydı. Mücevherde 2003'ten sonra dünyada saygı duyulan bir ülke olduk. Türkiye'de altyapı var, tesis var. Sesimiz artık çıkmalı, çıkıyor... Eskiden bankadan ufak bir tutarla altın alabilir miydik? Şimdi 1 ton altın kullanıyoruz. Bir kalemde 50 kilo altın alabiliyoruz. Eskiden altınlar masaların altında saklanırdı.

KDV-ÖTV inmeli

İstanbul'da elmas borsası var. Ancak elmas borsası aktif değil, neden? Size şöyle izah edeyim; pırlanta dünyada borsaları olan bir maden. Dünya Borsalar Birliği'ne (WFDB) üye 28 adet elmas borsası var. İstanbul Altın ve Elmas Borsası da buna dahil. Gerekli vergi düzenlemeleri yapılmadığı için elmas borsası aktif değil. Bu bizi dünya standartlarının altına çekiyor. Oysa dünyanın en iyi pırlanta borsaları ile rekabete girecek stratejik konuma sahip bir ülkeyiz.

Nasıl bir düzenleme bekliyorsunuz? Pırlantadaki ÖTV çok, adil bir seviyeye getirilirse, çok önemli bir mesafe kat edilmiş olur. İşin tabii ki hem KDV'si hem de ÖTV'si olsun! Ancak vergisi % 21. Lüks tüketimden çıkarılması gerekiyor. Hammaddenin % 21'i olmaz. Pırlanta hammaddedir, bu oran % 6- 8'lere inmeli. Dünyada rakamlar bu değerlerde. Yeni bir uygulama ile borsa satışlarında, inanın bana, dünyanın gözbebeği oluruz.

#Sayfa#

"Dubai, Hong Kong ve Bangkok'ta varız"
Atilla Karat, "Dubai çok önemli bir pazar bizim için. Her yerden insanlar gelmeye başladı. Bangkok ve Hong Kong'da ofisimiz var" derken, "50 karat tek taş" gibi cümleleri telaffuzda dikkat edilmesi gerektiğini savunuyor. "Söz konusu bile olamaz" diye tepki gösteriyor ve şöyle devam ediyor: "20 karat tek taş bile Türkiye'de çok nadirdir. Ben bugüne kadar İsrail'de bir usta işlerken 238 gördüm. Kalbim duruyordu, o günü asla unutamam". Karat, bu taşların Hindistan, Çin, İsrail, Rusya, Afrika, Kanada ve Avustralya'dan geldiğini, Belçika'nın daha düne kadar dünya borsası olmaktan çıktığını ve emekliliğinin yaklaştığını belirtiyor.

Karat soyadını aldı
Atilla Anlı, pırlantanın ağırlığını ifade eden ölçü birimi 'Karat'la soyadını değiştirdi. Karat keçiboynuzunun Arapça karşılığı olan "karrat" sözcüğünden geliyor. Elmasın ilk bulunduğu yer olan Hindistan'da keçiboynuzunun çekirdeği esas olarak alınıyor.

Kayıt dışı kalkmalı
Türkiye'deki pırlanta borsası ilgi görür mü? Bir gün burası dünyanın önemli bir merkezi olabilir mi sizce?
Belçika'da da pırlanta çıkmıyor. Ama düne kadar Belçika pırlantanın dünya borsasıydı. İstanbul'a da üyelik verdiler. Altın borsası kanalıyla ve devletin verdiği destekle pırlanta borsasını kurduk. Bunu dünya standartlarına getirme zamanı şimdi.
Sektörünüzün diğer sorunları neler? En büyük sorunlardan biri kayıt dışı çalışmaların kontrol edilememesi. Kayıt içi konusunda odalarımız bastırıyor. Mevcut hükümetin her konuda çok büyük desteği var.

Alaylı yerine okullu ustalar
Gazi Üniversitesi'nde "mıhlama" bölümü açıldığını duydum. Siz buraları destekliyor musunuz? Evet, Gazi Üniversitesi'de mıhlama bölümü açıldı. Bizi davet ettiler, direkt sponsor oldum. Yeni ustaların yetişmesi için elimden gelen her desteği veriyorum. Bu yıl da işe 50 öğrenci alacağım. İyi ustalar yetiştirirsek piyasanın dinamiklerini düzeltebilir, arka sokaklara çare bulabiliriz. İTÜ'de, Mersin ve Kütahya Üniversitesi'nde de bölümler açıldı.

'Tiffany'den üstünüz!'
Tıpkı dünyaca ünlü tenor Pavarotti (Zamanında Türkiye'de konservatuvara okumak için başvurduğunda, yeterli görülmeyip, reddedilmişti) örneğinde olduğu gibi, zamanında en iyi ustaları yurtdışına kaçırmışız. Dünya mücevher sektörünün dümeninde Türkiye'den giden ustaların olduğunu savunan Atilla Karat, bunun en büyük örneğinin Franck Muller markalı saatlerin arkasındaki usta ismin zamanında İstanbul'dan giden Vartan Sırmakes olduğu örnegini veriyor. İşadamı anlatırken gözleri parlıyor ve şöyle devam ediyor; "Türk ustalar birçok ülkede. Dev markaların arkasında Kapalıçarşı'dan ustalar var. Kahroluyorum. Kapalı kapılar ardındayız, neden ön vitrinlerde değiliz. Artık vitrinin önünde olacağız. Sektör kendi kabuğuna çekilmiş, 50 sene önceki gibi Kapalıçarşı esnaf mantığı ile yürüyor. Çeyrek altın satalım, yarım altın verelim. Bizim değerli taşlara katma değer sağlamamız lazım. 2023'ten önce mücevher markası yaratacağımıza inanıyorum. Neden bir Graff, Tiffany olmayalım. Biz onlardan çok üstünüz. Ülkemizde yapılan mücevheratı gördükçe, o güzelim işçiliği gördükçe, içim kan ağlıyor. Kopyacılığı bırakmalıyız."


Yazarın Önceki Yazıları
Rusya'ya Adil Işık saçacak ( 05.02.2012 )
Tüccar sanatçılar ( 29.01.2012 )
Haftanın magazin bombaları ( 29.01.2012 )
Sinan Özedincik haftanın magazin bombalarını patlattı ( 28.01.2012 )
Halkı borçlandırmayın ( 22.01.2012 )
Liseli aşık gibiler ( 21.01.2012 )
Çizgi film kralı duble yaptı ( 21.01.2012 )
% 100 yerli çalışacak ( 15.01.2012 )
Hedef 2 milyon ziyaretçi ( 08.01.2012 )
Güzide işletmeci ( 07.01.2012 )

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Ekonomi Haberleri
Diğer Ekonomi Haberleri
Coca-Cola Türkiye Başkanı'na yeni görev
S&P İtalya'da notları düşürdü
İspanya da greve gidiyor
Asya'da lüks oto satışı dericinin umudu oldu
Amerikalı başkanların saatçisi Türkiye'de 5 bin saat satacak
Dikkat! 19 gün kaldı
Azerbaycan gaz açığını kapatıyor
Fransa'ya bir darbe daha
En çok silahı Arabistan'a sattık
Tüketicilere kredi kartı uyarısı
SPK'dan bağımsız üye düzenlemesi
Çatlı belgesi 12 Eylül dosyasında
İtalyan bankalarına not kıyımı
Sözleşmeliye kadro geliyor
Doğalgazda şer ittifakı
Tohum üretimi 4 kat arttı
Dürüst tacir TK'dan zarar görmez
Hurdaya vergi formülü
AB Komşu'ya güvenmiyor
'Enerji Gurusu' yatırıma geliyor
İhracatçı 180 bin kişiyi işe alacak
Akbank'tan 2.5 milyarlık kâr
Faiz lobisi, Hakan Fidan ve İsrail
Hazine'den 5 ihale
Bir haftalık Kaş tatili: 1.000 TL
Müşteriye teknolojik deneyim yaşatacak
Londra'da 'yılın özelleştirmesi' ödülü İDO'nun
Yüzer restoranda lüks Boğaz mönüsü 195 euro
İstanbul Finans merkezi'ne 2 ay içinde başlarız
Yüksek fatura oyunu vatandaşı çıldırttı
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
İMKB 100 (2012/05/25)
İMKB 100 54809,94
Değişim oranı % -0,19
Hacim-milyon TL 2361037723
Yükselen hisse 174
Düşen hisse 228
Değişmeyen hisse 205
İMKB 100 DEĞİŞİM GRAFİĞİ
2012/05/25
1000 TL'NİZ GEÇEN HAFTA NE OLDU
USD % 0,93 1017 TL
EURO % -0,71 983,5 TL
IMKB % -4,4 956,02 TL
DÖVİZ
Döviz Alış Satış
ABD Doları 1,846 1,847
EURO 2,3095 2,3105
İngiliz Sterlini 2,883 2,899
İsviçe Frangı 1,916 1,928
Japon Yeni 2,301 2,322
PARİTELER
Döviz Parite
Euro / USD 1,2509
Sterlin / USD 1,5696
USD / Japon Yeni 0,7954
USD / İsviçre Frangı 0,958
DÜNYA BORSALARI
Borsa Son Değer %Değişim
Bovespa, Sao Paulo 54463,16 0,74
Hang Seng HK 20501,67 0,31
Argentina MERVAL 2340,26 2,26
Nikkei 225 8580,39 0,2
T300 Comp. Toronto 11576,47 0,09
Taiwan Weighted 7147,75 -1,75
DJ Industrial 12454,83 -0,6
Straits Times 2780,42 -1,53
DJ Transport 5079,84 -0,56
All Ordinaries, Sydney 4081,20 -0,61
HİSSELER
Sembol (ör: "ISCTR")
ARA
YÜKSELEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
IZMDC 5,78 9,47
INDES 3,09 8,80
CBSBO 0,32 6,67
NIBAS 2,31 6,45
DÜŞEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
DENIZ 14,20 -20,00
ENKAI 4,02 -12,42
CEYLN 2,08 -12,24
DOGUB 1,75 -12,06
EN YÜKSEK İŞLEM HACMİ
Hisse Hacim
GARAN 5,86
AKBNK 5,44
ISCTR 3,75
VAKBN 2,99
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol