X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ette İthalat mesaisi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ette İthalat mesaisi

  • Giriş Tarihi: 4.8.2015
Ette İthalat mesaisi
Ette İthalat mesaisi

Kurban Bayramı öncesi etin kilosu 40 liraya çıkınca sektör, besi ithalatının tek çözüm olacağı fikrinde birleşti. Bakanlık ise 'İthalat yapılmayacak' diyor

Kurban Bayramı öncesi perakende fiyatı yüzde 40 artan ve bayrama kadar da daha da yükseleceği öngörülen kırmızı et için, sektör temsilcileri bir an önce besi hayvanı ithalatının artırılması gerektiği yönünde birleşti. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ithalat yapılmayacağını söylüyor. Çözüm için gözler Et ve Süt Kurumu'nda (ESK). Kurum, hem fiyat kontrolü hem de piyasa regülasyonu için oluşturduğu iki ekibi, araştırma yapmak üzere ithalat izni olan Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne gönderdi. Bu adım kurumun fiyatlara müdahale edeceği şeklinde yorumlandı.

FİYAT 60 LİRAYI GÖRE BİLİR
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Asan, gelinen noktada artık besi hayvanı ithalatının şart olduğunu, aksi takdirde şu anda 40 lira olan kuşbaşı fiyatının Kurban Bayramı'na kadar 60-70 liraları görebileceğini söyledi. Avrupa'da kilosu 3 euro olan karkas etin Türkiye'de 9 euroya çıktığının altını çizen Asan, "Halk et yiyemez hale geldi. Buna bir de daha fazla kazanmak için malını elinde bekleten üreticinin hırsı eklenince fiyatlar aldı başını gitti" dedi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise "Ülkede yapılan et üretimi tüketimi karşılamıyor. Besilik hayvan ithalatının bir an önce artırılması bu arada üretime yönelik politikaların da hayata geçirilmesi gerekiyor" diye uyarıda bulundu. 2 yıl önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı hayvan yetersizliği konusunda uyardıklarını, bugün gelinen noktada artık alınacak tedbirlerin yetersiz kalacağını vurgulayan Yalçındağ, şöyle konuştu: "2 yıl önce besilik hayvan ithalatının önü açılsın demiştik ama bakanlık buna yanaşmadı. Şimdi halk 40 liraya et yemek zorunda kalıyor. İthalatının önünü açtılar ancak bunun pazara yansıması 6 ayı bulur. Açık kapanana kadar ithalata devam edilmeli."

300 BİN TON AÇIK VAR
Türkiye'ye nüfusun yarısı kadar turist geldiğini, ihtiyacın sadece nüfusla ölçülmemesi gerektiğini belirten Yalçındağ, "İhtiyaç 1.5 milyon ton ama üretim 1.2 milyon ton" dedi.

ESK MÜDAHALE EDECEK
Fiyat artışları yüzünden ramazan ayı boyunca kasapların kârsız çalıştığını vurgulayan Yalçındağ, ESK'nın ise AB ülkelerinden ihalesiz et ithalatı yapmasına anlam veremediklerini kaydetti. Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice ise şu an Bakanlık'ın alacağı besilik hayvan ithalatı kararını dört gözle beklediklerini ifade etti. Yenice, "Her Kurban Bayramı öncesi yaşanan bu fiyat artışlarından dolayı zararına satış yapmaktan çok yorulduk. Ülkede hayvan sayısı yetersiz. Bu bir gerçek" diye konuştu.

kalan karakter 1000

besle besle

önce ÇOK et YİYEN yaş gurubu yetişmiş, Önce bunu azaltmak gerekir. Ben üzülerek gördüm Hepsi AĞIR kilolular bol bol et yiyorlar. Türk inanı bu kadar kiloları kaldıramaz ve ileride her alanda sorun yaratır.

Aynı Görüşte misiniz?
evet2
hayır0
cevapla 04.08.2015 03:09

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.