Araştırmacılar, belirli bir tür yiyecekte bulunan bir bileşenin okul çağındaki çocukların beyin sağlığını geliştirdiğini belirlediler. Elde edilen sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı. İşte çocuklarınızın zekasını katbekat artıran o besin…
Araştırmalara göre, soya bazlı gıdalar tüketen çocuklar, problem çözme ve hafıza gibi bilişsel yeteneklerde iyileşme gösteriyor. Bunun nedeni, soya bitkisinde bulunan doğal bileşikler olan izoflavonlar.
İzoflavonlar, soya gibi bitkilerde doğal olarak bulunan bileşiklerdir. Bu bulgular, Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Ajla Bristina tarafından sunuldu. Bristina, çocukların beyinleri üzerindeki soyanın etkilerini araştıran bir çalışmayı yönetmişti.
Sonuçlar, düzenli olarak soya ürünleri tüketen çocukların daha uzun süre konsantre olabildiğini ve bilgileri daha hızlı işleyebildiğini ortaya koydu.
"Bireysel katılımcılar için soya tüketimi 0 ile 35 mg/gün arasında değişmektedir. Bunu perspektif olarak ele alırsak, 236 ml soya sütü porsiyonu yaklaşık 28 mg izoflavon sağlar, bir porsiyon tofu yaklaşık 35 mg ve yarım bardak buharda pişirilmiş edamame yaklaşık 18 mg izoflavon sağlar."
Araştırmacılar şimdi soyanın bilişsel yetenekler, cinsiyet hormonları, metabolik sağlık ve bağırsak sağlığı üzerindeki etkisini daha fazla araştırmak için bir klinik deneme başlattı.