Kilo vermek için diyet yapıyor ama bir türlü açlık hissinden kurtulamıyor musunuz? NHS cerrahı Dr. Karan Rangarajan, bu besinlerin nasıl GLP-1 hormonunu etkileyerek kendisini gösterdiğini belirtti. İşte sizi sürekli atıştırmaya iten o gıdalar ve bilimsel açıklamalar...
Beslenme ve kilo kontrolü konusunda birçok farklı görüş olsa da, bazı besinlerin işta artırıcı etkiye sahip olabileceği bilim insanları tarafından vurgulanıyor. Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) cerrahı Dr. Karan Rangarajan, Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımda, bazı gıdaların GLP-1 hormonu üzerinde etkili olduğunu ve bunun doygunluk hissi ile ilişkili olduğunu açıkladı.
GLP-1 HORMONU NEDİR?
Bağırsaklarda üretilen GLP-1 hormonu, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olmanın yanı sıra iştah kontrolüne de katkı sağlar. Ancak Dr. Rangarajan, belirli gıdaların GLP-1 üretimini artırdığını ancak bu etkinin yalnızca birkaç dakika ila birkaç saat sürdüğünü belirtti. İşte uzmanın açıkladığı o besinler:
ÇÖZÜNEBİLİR LİFLER: TOKLUK HİSSİNİ GEÇİCİ OLARAK ARTIRIYOR
Dr. Rangarajan, çözünebilir liflerin işta kontrolünde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Bağırsaklardaki bakteriler tarafından fermente edilen bu lifler, kısa zincirli yağ asitleri üretir. Bu süreç, bağırsakların L-hücrelerini uyararak doygunluk hissini destekleyen üç farklı hormonun salgılanmasına neden olur.
PROTEİN ZENGİNİ BESİNLER DE DOYGUNLUK HİSSİ SAĞLIYOR
Protein tüketimi de tokluk hissini artırabilir. Çünkü protein içeren besinler, PYY ve GLP-1 hormonlarının salgılanmasını tetiklerken, aynı zamanda açlık hormonu olarak bilinen ghrelin seviyelerini düşürür.
Bu kapsamda tokluk hissini artıran protein kaynakları arasında yağ sız et, yumurta, tofu, Yunan yoğurdu ve baklagiller yer alıyor. Ancak uzman, bu etkinin de yalnızca bir öğünlük olduğunu belirterek "Protein tüketimi sizi bir süre tok tutar ama bir hafta boyunca açlığınızı ortadan kaldırmaz" dedi.
SAĞLIKLI YAĞLAR DA İŞTAH KONTROLÜNE YARDIMCI OLABİLİR
Belirli yağ türlerinin de açlık hissini kontrol eden hormonlar üzerinde etkili olabileceğini belirten Dr. Rangarajan, "Özellikle doymamış yağlar, kolekistokinin hormonunun salgılanmasına yardımcı olabilir" dedi. Bu hormonun doygunluk hissi oluşturduğu biliniyor.
Sağlıklı yağlar açısından zengin besinler arasında somon, ceviz, avokado ve zeytinyağı öne çıkıyor.
BAĞIRSAK SAĞLIĞI DA İŞTAH ÜZERİNDE ETKİLİ
Dr. Rangarajan, bağırsak mikrobiyotasının da iştah kontrolü üzerinde etkili olabileceğini belirtti. Bağırsaklarımız, beyinle doğrudan iletişim halinde olan enterodendokrin hücrelerle kaplıdır. Bu nedenle, fermente gıdalar tüketmek, sindirim sisteminin sağlıklı kalmasını sağlayarak iştah kontrolüne katkıda bulunabilir.
MUCİZE BESİN YOKTUR
Son olarak, Dr. Rangarajan, hiçbir besinin tek başına işta kontrolü veya kilo kaybı konusunda mucize yaratamayacağını vurgulayarak "Vücudumuz karmaşık biyolojik sistemlere sahiptir. 'Doğru smoothie' tarifiyle metabolizmanızı mükemmel hale getiremeyiz. Chia tohumları ne kadar sağlıklı olursa olsun, bir ilaçla aynı etkiyi gösteremez" dedi.