Harvard Tıp Fakültesi halk sağlığı profesörlerinin yeni yayınladığı makalede özellikle hafif şişman ve ağır kilo sorunu yaşayan kişilerde glütensiz diyet uygulamasının zayıflatmadığı raporu yayınlandı.
Ayrıca hem sağlıklı kişilerde hem de glüten tüketmesinde sakınca olan hastaların bu diyeti uyguladıkları süre içerisinde psikolojik bozukluklara neden olabileceği de vurgulandı.
Özellikle glütensiz besinlerle beslenen sağlıklı kişilerin kritik bazı hastalıklara yakalanabileceği yeniden açıklandı. O nedenle glütensiz beslenmeyi herkesin uygulamasının uygun olmadığının altını çizmekte yarar görüyorum.
BİR BİTKİSEL DEPO PROTEİNİ
Glüten; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan doğal bir proteindir. Ayrıca çeşitli krakerler, soya sosu, bulyon ve modifiye nişasta da glüten içerir.
Glüten; tahıl bazlı gıdaların kolay çiğnenebilir olmasını ve ekmeğin kabarmasını sağlayarak beslenmede fonksiyonel faydalar sağlar.
Glütensiz diyette buğday, arpa, çavdar unu içeren her türlü besin maddesinin yenilmesi yasaklanır. Taze meyve, sebze, baklagiller, kuru yemişler, yumurta, et, zeytinyağı, kinoa, pirinç, mısır, karabuğday glüten içermediğinden rahatça tüketilebilir.
BAZI HASTALIKLARDA ÖNEMLİ
Çölyak ve glüten intoleransı olan kişilerde glütenin tüketilmesinden sonra ortaya çıkan bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi bulgular nedeniyle glütenin diyetten çıkarılması gerekir.
Çölyak hastalarının periyodik olarak izlenmesi ve diyete uyumu değerlendirmek için antitransglutaminaz antikorları ile rutin olarak test edilmelidir.
Glüten, özellikle insan lökosit antijeni HLA-DQ2/8 pozitif irritabl bağırsak sendromu olan hastalarda, bağırsak bariyer fonksiyonlarını değiştirir.
Bu nedenle glütenin diyetten çıkarılması irritabl bağırsak sendromunda hastalığa bağlı karın ağrısı ve ishal gibi semptomları iyileştirir. Ayrıca glüten hassasiyeti ve irritabl bağırsak hastalığı semptomları olan hastalarda, çocukluk çağında atopik hastalıklar görülmektedir.
HAYAT DÜZENİNİ BOZUYOR
Glütensiz diyet kısıtlı bir diyet şeklidir ve yaşam tarzına sürekli bir bağlılık gerektirir. Bu durum sosyal izolasyona ve olumsuz psikosyal etkilere neden olabilir.
Yapılan çalışmalarda glütensiz diyetin atopinin neden olduğu derideki lezyonları azalttığı görülmüştür. Bağırsak türevli bir antijen olan glüten, romatoid artrit için de immünolojik bir tetikleyicidir.
Bu hastalarda düşük HDL ve yüksek LDL ve trigliserit seviyeleriyle karakterize dislipidemi görüldüğünden bu hastalar kalp hastalıkları için risk altındadır. Bu hastalarda glütensiz diyet; LDL düzeylerini düşürür, bağışıklık için yararlı etkileri olan immünoglobulin A ve immünoglobulin M'nin düzeylerini arttırır.
Dolayısıyla bu hastalarda glütensiz diyet, antiinfalamatuar ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Kronik kas-iskelet ağrısı görülen fibromiyaljili hastalarının çoğu glüten tüketiminden sonra glütene duyarlı hastaların yaşadığı semptomlara benzer semptomlar yaşar bu nedenle bu hastalarda glüten duyarlılığı olma ihtimali yüksektir.
Beslenmeden glütenin çıkarılmasının fibromiyaljinin semptomlarını azalttığına dair çalışmalar mevcuttur. Şizofreni hastalarında glütene karşı bağışıklık sisteminin ürettiği antigliadin otoantikorları normale göre daha yüksektir. Bu antikorların yüksek olması inflamasyonu tetikleyen TNF-a, IL-1B gibi sitokinleri arttırır ve psikiyatrik hastalıklarla ilişkilidir. Çok değerli bir çalışma, şizofreni hastalarının diyetlerinden glütenin çıkarılması sonucunda şizofreni belirtilerinin azaldığını gösteriyor.
Ayrıca glütensiz diyet, otizm spektrum bozukluğuna bağlı sindirim bozukluklarını ve davranış bozukluklarını azaltır, endometriozisin neden olduğu pelvik ağrıları geçirir. Glütensiz diyet, bu sağlık problemlerinde beslenme tedavisi olarak kullanılabilir ancak sağlıklı bireylerin glütensiz beslenmeleri çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor.
Glütensiz ürünlere olan taleplerin giderek artmasına paralel olarak glütensiz ürün pazarı her geçen gün büyüyor. Dünya çapında glütensiz ürünlerin piyasası yaklaşık olarak 15 milyar dolara ulaşmış durumda. Glütensiz ürünler, glüten içeren ürünlerden yüzde 240 daha pahalı. Özellikle kilo vermek isteyen kadınlar, daha pahalı olmasına rağmen glütensiz ürünleri tüketmeye daha istekli.