Eğer hipertansiyonunuz varsa kalp-damar sağlığı için zararlı gıdalardan uzak durmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor olmalısınız. Ancak belirli gıdalar bu listenin başında yer alarak daha büyük bir tehlike saçıyor. Eğer yüksek tansiyon sorunu yaşıyorsanız mutlaka önceliğiniz bir hekime ve beslenme uzmanına danışarak doğru bir beslenme düzeni oluşturmaktır. Buna karşın doktoların özellikle uzak durmanızı önerdiği belirli tansiyon yükselten yiyecekler bulunmaktadır.
İşte tüketildiğinde tansiyonun fırlamasına neden olabilecek o besinler ve yerine tüketebileceğiniz alternatifler…
TURŞU
Turşu birçok yiyeceğin yanında ve hatta sandviçlerin içinde güzel bir tat olarak sık sık yer almaktadır.
Bir araştırmaya göre, önemli miktarda şekerle tatlandırılmış içecek içen bireylerin hipertansiyona yakalanma riski daha yüksektir.
ENERJİ İÇECEKLERİ
Enerji içecekleri özellikle gençler arasında oldukça yaygın ancak yakın zamanlı çalışmalar ne kadar zararlı olduklarına dair birçok kanıt sunuyor.
GREYFURT
Tansiyon ilacı kullanıyorsanız doktorunuz muhtemelen size greyfurttan uzak durmanızı söylemiştir.
Bu tropikal meyve çeşitli ilaçlarla etkileşime girer ve zararlı yan etkilere neden olabilir. Diğer turunçgillerin çoğunun tansiyon ilaçlarıyla hiçbir etkileşimi yoktur.
KAHVE
Hipertansiyonlu bireylerin doktorları tarafından aksi belirtilmediği sürece kahve alımlarını yakından takip etmeleri gerekmektedir.
Bir çalışma, kahvenin, hafif hipertansiyonu olan 18 ila 45 yaş arası yetişkinlerde kalp krizi riskini artırdığını buldu.
Tek bir çorba kaşığında 190 mg sodyum barındırmaktadır. Kızartmalarınızı ketçapta sosladığınızda ise tuz tüketiminiz aşırı bir hal alacaktır.