Günün en önemli öğünü olarak bilinen kahvaltı, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenler için vazgeçilmez bir alışkanlık olmalı. Uzun ömür süren insanlarla ilgili araştırmalar yapan Amerikalı yazar ve uzun ömür uzmanı Dan Buettner, farklı ülkelerdeki beslenme alışkanlıklarını inceleyerek "Mavi Bölgeler" (Blue Zones) adı verilen uzun yaşam bölgelerini belirledi.
Okinawa (Japonya), Sardinya (İtalya), Nikoya (Kosta Rika), Ikaria (Yunanistan) ve Loma Linda (Kaliforniya) gibi bölgelerde 100 yaşın üzerine çıkan insanların beslenme düzenlerini inceleyen Buettner, uzun ve sağlıklı bir ömür sürebilmek için en iyi kahvaltı seçeneğinin ne olduğunu TikTok'ta paylaştı.
Buettner'e göre, uzun yaşayan insanların ortak kahvaltı alışkanlıklarından biri yulaf ezmesi tüketmek. "Uzun yaşamak için en iyi kahvaltı yulaf ezmesidir. Lif açısından oldukça zengindir, lezzetli hale getirmek kolaydır ve herkesin ulaşabileceği bir besindir" diyor.
BESLEYİCİ VE DOYURUCU
Yulaf ezmesi, su veya süt ile pışirilerek tüketilebilen, Oldukça ekonomik ve besleyici bir kahvaltı seçeneğidir. Üstelik, farklı günlerde değişik malzemelerle tatlandırılarak monotonluktan uzak tutulabilir. Meyveler, tohumlar ve bal gibi eklemelerle daha lezzetli hale getirmek de mümkün.
Ancak Buettner, her yulaf ezmesinin aynı olmadığı konusunda uyarıyor. Hızlı pişen yulaf ezmelerinin kan şekerini hızlı yükseltebileceğini ve bu nedenle kan şekeri dengesini korumak isteyenler için en iyi seçenek olmadığını belirtiyor.
Buettner'in tavsiye ettiği en iyi yulaf türü ise "çelik kesim yulaf" olarak bilinen steel-cut yulaf ezmesi. "Bu tür yulaf ezmeleri daha yavaş pişir ve içerdikleri şekerleri daha dengeli bir şekilde salarlar. Böylece vücudun insülin seviyeleri bir anda fırlamaz ve tüketilen kaloriler enerjiye dönüşerek vücutta yağ olarak depolanmaz" diyor.
STEEL-CUT YULAFIN FAYDALARI
Ayrıca çelik kesim yulaf, lif ve dirençli nişasta açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu besinler, kilo kontrolüne yardımcı olurken kalp sağlığını destekler, kan şekeri dengesini korur ve sindirimi iyileştirir. Aynı zamanda demir ve bitkisel protein içeriğiyle de besleyici bir seçenek sunar.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜYOR
Yulaf ezmesi tüketmenin en önemli faydalarından biri de kolesterolü düşürme etkisidir. Yüksek beta-glukan içeriği sayesinde, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
Yapılan bir çalışmada, bir ay boyunca günlük 70 gram yulaf tüketmenin toplam kolesterolün %8, LDL kolesterolün ise %11 oranında azaldığı belirlenmiştir.