Yararları saymakla bitmeyen C vitamini, cildi güzelleştirmekten bağışıklığı güçlendirmeye mucizevi etkilere sahip bir besindir. Hastalandığımızda C vitamini içerdiği bilindiği için portakal suyu içmenin dışında, aslında etrafımızda bu değerli madeni barından ve pek çok derde deva olan birçok gıda bulunuyor. İşte en çok C vitamini içeren 18 besin…
Barbados kirazı
Aynı zamanda Açerola ya da Aserola olarak da bilinen barbados kirazı ülkemizde yetişmemekle birlikte Amerika, Orta Amerika ve Karayip gibi ılıman iklimlerde bulunuyor.
İçerdiğini yüksek C vitamini sayesinde portakaldan bile zengin içeriğe sahip ve acı-tatlı bir tada sahip. Görüntüsü tıpkı bir kirazı andıran meyvenin 100 gramında ortalama 1.600 mg C vitamini bulunuyor ve yaygın olmamasına karşın bu listede olmaya hak kazanıyor.
Renklerine göre C vitamini miktarı değişkenlik gösteren dolma biberlerin yeşil olanlarının bir tanesinde 95 mg, kırmızı olanlarında ise 152 mg C vitamini var.
Sarı dolmalık biberler ise bir adedinde 341 mg C vitamini barındırarak oldukça yüksek bir C vitamini deposu sayılabilir.
Yarım fincan frenk üzümü 101 mg C vitamini içererek günlük ihtiyacın olan tüm C vitamini değerini karşılar.
Brokoli
Bir kase pişmiş brokoli, hem erkek hem de kadın bireyler için günlük tavsiye edilen tüketilmesi gereken C vitamini miktarını karşılayan hatta aşan bir orana sahip.
100 mg'dan fazla C vitamini içeren brokoli, hastalıkta tavuk çorbasının içerisinde tüketilerek de iyileşmeye yardımcı olarak kullanılabilir.
Bu besini, aynı zamanda salatalar ve ana yemeklerde de kullanabilirsiniz. Buradaki en önemli nokta; brokolinin pişirme yöntemidir. Buharda pişirme yöntemi tüm vitamin ve mineralleri en az kayıpla tüketmenizi sağlar.
Aynı zamanda içeriğinde potasyum, A ve K vitamini ile yüksek lif bulunmaktadır.
Kavun
Yaz aylarında karpuzun yanında vazgeçilmez olarak tüketilen kavun sağlığınızı korumak için de etkili bir meyvedir.
Bir kase dilimlenmiş kavun yaklaşık olarak 65 mg C vitamini içerir ve günlük ihtiyaç duyduğunuz oranı karşılar.
Bir kase karnabahar tüketerek 50 mg'dan fazla C vitamini alabilirsiniz.
Yapısı itibariyle değişik tariflerde kullanılmaya uygun olan karnabahar, pizzadan çiğ köfteye pek çok yemek için alternatif bir seçenek olarak tüketilebilir.
Acı biber
Aynı zamanda şili biberi olarak da bilinen acı biber, acı severlerin vazgeçilmezi olarak yemeklerde yerini almakta.