Diyabet, kalp hastalığı kanser, Alzheimer veya artrit gibi iltihaplanmayla ilişkili olarak ortaya çıkan kronik rahatsızlıkları engellemenin yolu, aslında karışık bir meyve tabağından geçiyor. İltihaplanma düzeyini düşürecek olan meyveler sayesinde daha sağlıklı yaşam sürebilirsiniz.
Beslenme uzmanı Annelie Vogt von Heselholt'a göre; meyvelerde bulunan antioksidanlar, vücuttaki zararlı serbest radikalleri yok eden moleküllerdir. Fakat tüm meyveler, aynı düzeyde antioksidan seviyesine sahip değildir.
İltihaplanmayı azaltmak ve yaşlanmayı yavaşlatmak söz konusu olduğunda hangi meyvelerin listenin en başında yer aldığını tespit etmek önemlidir. İşte vücuttaki iltihap düzeyini büyük oranda düşürür.
YABAN MERSİNİ
Araştırmalar, yaban mersinin en sevilen meyveler arasında aynı zamanda en yüksek antioksidan seviyesine sahip olduğunu gösteriyor. Nutritiens adlı bilimsel dergide 2019 yılında yapılan bir çalışma, eklem iltihabı (artrit) olan kişilerde yaban mersininin diz ağrısını ve sertliğini azalttığını tespit etti.
Vogt von Heselholt, bir fincan yaban mersininin 487 miligram antosiyanin sağladığına dikkat çekiyor.
Antosiyaninler, erken yaşlanmaya, beyin fonksiyonlarının azalmasına, kalp hastalığına ve kansere neden olan oksidatif stresi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Özellikle, bağırsak üzerinde iltihabı azaltmaya ve kolon kanserini önlemeye yardımcı olabilecek probiyotik benzeri bir etkiye sahiptir.
GREYFURT
Greyfurt, iltihapla savaşan en değerli besinlerden biri. İlk olarak; sadece bir porsiyon tüketerek günlük alınması gereken C vitamini değerinin %70'ini karşılayabilir.
C vitamini, aynı zamanda vücudun kolajen üretimini de destekler. Bu sayede C vitamini açısından zengin bir beslenme sistemine sahip olduğunuzda vücudunuzdaki kolajen miktarında da bir artış sağlanabilir.
The American Journal of Clinical Nutrition'da 2006 yılında yapılan bir araştırma, herhangi bir gıda porsiyonu başına en yüksek antioksidan seviyelerinden birine sahip olduklarını gösterdi.
NAR
Yapılan araştırmalar sonunda, nar suyunun antioksidan özelliklerinin yeşil çaydan bile daha fazla olduğu keşfedildi.
Bu meyve, punikalagin, ellagik asit, antosiyaninler, kersetin ve kateşinler gibi iltihabı azaltmaya ve kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek özel bileşeikler içerir.
VİŞNE
Vişne, quercetin, siyanidin ve melatonin dahil olmak üzere iltihapla savaşmaya yardımcı olabilecek birkaç polifonel içerir.
İltihap, yüksek tansiyon ve insülin direnci gibi kronik hastalıklara katkıda bulunabilir. Bu tip rahatsızlıklarla mücadele etmek için vişne veya vişne suyu konsantresi tüketmek, riski büyük oranda düşürür.
Aslında, Yaşlanma Araştırma İncelemelerinde 2021 yılında yapılan bir araştırma, vişne alımı ile inflamatuar hastalık riskinin azalması arasında bir bağlantıyı destekleyen kanıtlar gösterdi.