Kanser, günümüzde giderek daha sık görülen tehlikeli hastalıkların başında geliyor. Hareketsiz yaşam tarzı, zararlı alışkanlıklar ve sağlıksız beslenme ise bu durum tetiklebiliyor. Ancak doğru yiyecek seçimi ile bu durumu tersine çevirmeniz mümkün. İşte antikanser özelliğinin yanı sıra pek çok sağlık faydası da bulunan o besin…
Turp besinlerle dolu kök sebzelerdir. Ateş, boğaz ağrısı, safra bozuklukları ve iltihaplanma gibi birçok durumu tedavi etmek için kullanılı ve aslında, en sağlıklı sebzelerden biridir. Turbun tüm faydaları ise şöyle;
BESİNLERLE DOLUDUR
1/2 fincan dilimlenmiş turp porsiyonu yaklaşık 12 kalori içerir ve neredeyse hiç yağ içermez, bu nedenle sağlıklı beslenmenize destek olurlar.
Turp iyi bir C vitamini kaynağıdır. Sadece 1/2 bardak, önerilen günlük ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 14'ünü karşılar. C vitamini, vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan ve yaşlanmanın, sağlıksız bir yaşam tarzının ve çevresel toksinlerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olan bir antioksidandır. C vitamini ayrıca sağlıklı cilt ve kan damarlarını destekleyen kolajen üretiminde de önemli bir rol oynar.
Turp şu besinleri içerir:
ANTİKANSER ÖZELLİĞİ VARDIR
Turp gibi turpgillerden oluşan sebzeleri yemek kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Linus Pauling Enstitüsü'ne göre, turpgillerden oluşan sebzeler suyla birleştirildiğinde izotiyosiyanatlara parçalanan bileşikler içerir.
İzotiyosiyanatlar vücudun kansere neden olan maddelerden arındırılmasına ve tümör gelişiminin önlenmesine yardımcı olur.
2010 yılında yapılan bir araştırma, turp kökü ekstraktının, bazı kanser hücre hatlarında hücre ölümüne neden olan çeşitli izotiyosiyanat türleri içerdiğini buldu.
KARACİĞERİ YENİLER
Turp, içerdiği bazı besin maddeleri nedeniyle karaciğer sağlığına potansiyel faydalar sağlayabilir. Ancak, bu durum kişisel sağlık durumunuza, turp tüketim miktarına ve diğer beslenme alışkanlıklarınıza bağlı olarak değişebilir.
Turp, vücudu temizleme süreçlerine yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Karaciğer, vücuttaki toksinleri temizleyen önemli bir organdır, ve antioksidanlar bu süreci destekleyebilir. Aynı zamanda sülfür içeren bir sebzedir. Karaciğer, sülfür içeren bileşenlere ihtiyaç duyar çünkü bu bileşenler, detoksifikasyon süreçlerini destekleyebilir.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLER
1/2 bardak turp porsiyonu size 1 gram lif verir. Her gün birkaç porsiyon yemek, günlük lif alımı hedefinize ulaşmanıza yardımcı olur. Lif, atıkların bağırsaklarınızdan geçmesine yardımcı olarak kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Lif, ayrıca kan şekeri düzeylerini yönetmenize yardımcı olabilir ve kilo kaybı ve düşük kolesterol ile bağlantılıdır.
Turp yaprakları özellikle faydalı olabilir. Yüksek kolesterollü bir diyetle beslenen fareler üzerinde 2008 yılında yapılan bir çalışmanın sonuçları, turp yapraklarının sindirim fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olmak için iyi bir lif kaynağı olduğunu göstermektedir. Bu kısmen artan safra üretimine bağlı olabilir.
Ayrı bir çalışma, turp suyunun mide dokusunu koruyarak ve mukozal bariyeri güçlendirerek mide ülserlerini önlemeye yardımcı olabileceğini gösterdi. Mukozal bariyer, midenizi ve bağırsaklarınızı ülser ve iltihaba neden olabilecek zararlı mikroorganizmalara ve zararlı toksinlere karşı korumaya yardımcı olur.
LİF ORANI YÜKSEKTİR
Günlük salata alımınızın bir parçası olarak yerseniz aynı zamanda sisteminize bol miktarda lif almanızı sağlar, dolayısıyla sindiriminizi iyileştirir. Ayrıca safra üretimini düzenler, karaciğerinizi ve safra kesenizi korur ve su tutulmasına dikkat etmek için mükemmeldir.
KALBİ KORUR
Turp, kalbin düzgün çalışmasını sağlayan ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltan antosiyaninler için iyi bir kaynaktır. Ayrıca C vitamini, folik asit ve flavonoidler açısından da zengindirler.
KAN BASINCINI DENGELER
Turp ayrıca vücudunuza potasyum sağlar; bu da kan basıncınızı düşürmenize ve özellikle hipertansiyonunuz olduğu biliniyorsa kan akışınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Turpun yüksek C vitamini içerdiği göz önüne alındığında, sizi soğuk algınlığı ve öksürükten koruyabilir ve temel bağışıklık sisteminizi geliştirebilir. Ancak düzenli olarak tüketmelisiniz. Ayrıca zararlı serbest radikallerin gelişimini, iltihaplanmayı ve erken yaşlanmayı da kontrol eder.
KAN DAMARLARINI GÜÇLENDİRİR
Turp, kollajen üretiminde önemli bir rol oynar, bu da kan damarlarımızı güçlendirir ve ateroskleroza yakalanma şansımızı azaltır.