Yale Medicine'e göre, şimdi 55 yaşın altındakilerin hastalığa yakalanma olasılığı yaklaşık %60 daha yüksek. 2030 yılına kadar araştırmacılar, 20 ila 49 yaş arasındaki insanlar için kolon kanserinin en yaygın ölüm nedeni olacağını tahmin ediyor.
Cleveland Hastanesi'nde kolorektal cerrah olan Michael A. Valente, "Kötüleşen bir diyet de dahil olmak üzere çevrenin bu artışta rol oynadığını düşünüyoruz" diyor. Yale Üniversitesi doktorları, 20 yaşındaki kişilerin kolon kanseri uyarı işaretlerini anlamasını tavsiye ediyor ve CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) kolorektal kanser taraması tavsiyesini 45 yaşına indirdi.
Egzotik bitkisel çaylar ve detoks takviyeleri, bağırsaklarınızı toksinlerden ve atıklardan arındırarak kolon kanseri riskinizi azaltmayı vaat ediyor. Mayo Clinic, bu kolon temizleme ürünlerinin faydalı olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını söylüyor. Hatta dehidrasyon, enfeksiyonlar ve rektal yırtılma gibi zararlı sonuçları olabileceğine dair de önemli uyarıları mevcut.
Basitçe söylemek gerekirse, sağlıklı bir bağırsak doğal olarak kendini temizler. Bu nedenle, vücudunuzdaki atıkları temizlemek için özel bir iksire ihtiyacınız olmadığı gerçeğine rağmen, bağırsaklarınızın uzun süreli olarak daha iyi durumda olduğundan emin olmak için diyetinizde sağlıklı yiyecekler tüketmelisiniz.
Dr. Valente, kalın bağırsağın atıkların depolanmasını ve atılmasını sağladığı için önemli olduğunu söyledi. Bu nedenle, sebze, meyve ve kepekli tahıllar gibi sağlıklı yiyecekleri tüketmenin kalın bağırsak kanseri riskini azaltacağını söyledi.
MUTLAKA DÜZENLİ OLARAK BAKLAGİL TÜKETİN!
CHIA TOHUMU EN DOĞAL TEMİZLEYİCİLERDEN BİRİ!
Yaklaşık 10 gram lif, sadece iki yemek kaşığı chia tohumu ile günlük ihtiyacınızın %40'ını karşılayabilir. Bunun nedeni, bağırsaklarınızın toksik kimyasalları ve kolesterol gibi zararlı maddeleri temizleme yeteneğini artırmasıdır. Lifli besinler, bağırsakları hücresel düzeyde etkileyerek bedeninizi birçok hastalıktan korur. Örneğin; gece yatmadan önce chia tüketme rutini, bağırsaklarınız için oldukça yararlı olabilir.
BROKOLİ VE KARNABAHARI ÖĞÜNLERİNİZDEN EKSİK ETMEYİN
BALIK SEÇİMİNE DİKKAT!
Gut dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre somon, sardalye ve alabalık gibi yağlı balıklara daha fazla omega-3 alanların kolorektal kanser hastalarına göre ölüm riskinin daha düşük olduğu bulundu. Bunun nedeni, omega 3 yağlarının kanser hücresi büyümesini durdurma yeteneğine sahip olması ve hatta kolon kanseri hücrelerinin ölümünü teşvik etme yeteneğine sahip olmasıdır.
CEVİZ BAĞIRSAKLARINIZI YENİLEYEBİLİR