Bilim insanları, meyve ve sebzelerin besin yoğunluğu üzerine yaptığı yeni çalışmada dünyanın en sağlıklı sebzesini belirledi. 17 temel besin üzerinden yapılan değerlendirmede bir besin 100 üzerinden 100 alarak zirveye oturdu. Uzmanlara göre bu sebzeyi daha çok tüketmek, kronik hastalık riskini önemli ölçüde azaltıyor.
Doç. Dr. Jennifer Di Noia, "Daha yüksek puan alan besinler, kalori başına daha fazla besin sağlar" dedi.
İlk 10'da ayrıca yaprak marul (70), maydanoz (66), kıvırcık marul (63) ve kara lahana (62) da yer aldı. Meyveler arasında en yüksek puanı kırmızı biber (41), ardından balkabağı (33), domates (20), limon (19) ve çilek (18) aldı.
Dr. Di Noia bu bulguların önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Bu güçlü meyve ve sebzeler, kalp-damar hastalıkları, nörodejeneratif hastalıklar ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok kronik hastalık riskini azaltma potansiyeline sahip. Bu sıralamalar tüketicilere daha besleyici seçenekleri belirlemede yol gösterebilir."
SU TERESİ NEDEN BU KADAR FAYDALI?
Lahana, brokoli ve Brüksel lahanası gibi üyeleri bulunan Brassicaceae familyasına ait olan su teresi; kalorisi düşük, vitamin ve mineral açısından son derece zengindir.
Özellikle K vitamini içeriğiyle öne çıkar. Bu vitamin kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığı için kritik öneme sahiptir.