Hem kemik hem de kalp sağlığını desteklerken, birçok yönden de vitamin kaynağı sunan bir besin, sadece bir porsiyonuyla adeta bir şifa kaynağına dönüşebilir. Bunun için yapmanız gereken tek şey; doğanın kaynaklarından doğru yararlanmak. İşte hem yemeği hem de salatasını yapabileceğiniz bir otun sunduğu büyük şifa kaynağı…
Semizotu, dünya çapında yaygın bir ot olarak biliniyor. Yabani bir ot olan semizotu, hafif ekşi ve tuzlu tadıyla yenilebilir olmasının yanı sıra etkileyici sağlık yararları sağlar. Semizotu, sağlam yapısı sayesinde birçok bölgede kolaylıkla yetişebilir.
Kuru, sıcak bölgeler veya düzenli sulama olmayan alanlarda bile rahatlıkla büyüyebilir. Üstelik yoğun vitamin ve mineral içeriğine sahip bu ot sayesinde lezzetli ve sağlıklı bir öğün oluşturabilirsiniz.
Semizotu, önemli sağlık yararları sağlayabilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir. Örneğin A vitamini, bağışıklık sisteminizi geliştirmenin yanı sıra gözlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
A vitamini, sağlıklı hücre bölünmesini desteklediği için organlarınızın sağlığı için de kritik öneme sahiptir.
Semizotu ayrıca kollajen ve kan damarlarınızı iyi durumda tutmanın yanı sıra yaralanmaların iyileşmesine yardımcı olan C vitamini açısından da zengindir.
KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRÜR
Semizotu, saplarının ve yapraklarının kırmızımsı renginden sorumlu pigment olan beta-karoten ile yönünden oldukça zengindir. Beta-karoten, semizotunda bulunan birçok antioksidandan yalnızca biri.
Bu antioksidanların vücudumuzdaki serbest radikallerin sayısını azalttığı bulunmuştur. Serbest radikaller, vücuttaki tüm hücreler tarafından verilen oksijen yan ürünleridir. Serbest radikallerin sayısını azaltmak, hücresel hasar riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu da kanser riskini azaltır.
KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR
Semizotu, kardiyovasküler sistemi desteklemek için de yararlıdır. Sağlıklı arterleri desteklemek için önemli olan ve felç, kalp krizi ve diğer kalp hastalığı türlerini önlemeye yardımcı olabilecek omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan birkaç sebzeden biridir .
Aslında, semizotu, herhangi bir kara bitkisi arasında kaydedilen en yüksek omega-3 yağ asitleri seviyelerine sahiptir.
KEMİK SAĞLIĞIN DESTEKLER
Semizotu ayrıca kemik sağlığı için önemli olan iki mineralin kaynağıdır: kalsiyum ve magnezyum. Kalsiyum vücudunuzdaki en yaygın mineraldir ve yeterince yememek kemiklerinizi yavaş yavaş zayıflatarak osteoporoza yol açabilir.
Öte yandan magnezyum, kemik hücrelerinin büyümesini etkileyerek dolaylı olarak iskelet sağlığını etkiler.
Bu minerallerin her ikisinden de yeterince almak, iskelet sağlığını iyileştirebilir ve osteoporoz ve yaşlanmadan kaynaklanan komplikasyonları önleyebilir.
Semizotu, güvenli hücre bölünmesine yardımcı olan ve DNA çoğalmasını destekleyen folat açısından zengindir. Doktorlar, hamile kalan kişilerin doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olduğu için günde en az 400 mcg folat tüketmelerini önermektedir.
Semizotu aynı zamanda bunun için de oldukça iyi bir kaynaktır:
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Semizotu, böbrek taşı oluşumuyla bağlantılı olan oksalatlar içerir. Böbrek taşına yatkın kişiler semizotu, özellikle tohumları yerken dikkatli olmalıdır. Semizotu tohumları, bitkinin diğer kısımlarından daha yüksek oksalat seviyelerine sahip olma eğilimindedir.
Semizotu ayrıca sulu yapısı nedeniyle diğer sebzelerden daha tuzlu olma eğilimindedir. Az tuzlu beslenmeyi tercih eden kişiler fazla tuz tüketmemek için semizotu tüketimine dikkat etmelidir.