Maydanoz, Akdeniz'e özgü çiçekli bir bitkidir. Binlerce yıl boyunca maydanoz, yüksek tansiyon, alerji ve iltihaplı hastalıklar gibi durumları tedavi etmek için kullanıldı. Günümüzde de mutfaklarda en çok kullanılan bu besinin faydaları yeterince bilinmiyor.
Günümüzde hem taze hem de kurutulmuş olarak maydanoz, birçok tarife büyük bir uyum sağlar. Hastalıklarla savaşan en güçlü bitkilerden biri olarak bilinen maydanoz, büyük bir besin değerine sahiptir ve güçlü bir sağlık potansiyeli sunar. İşte o faydalar…
ÖNEMLİ BESİN DEĞERİNE SAHİPTİR
½ su bardağı (30 gram) taze, doğranmış maydanozda;
Bitki, kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için oldukça önemli olan K vitamini, başta olmak üzere birçok vitamin açısından zengindir. Maydanoz, aynı zamanda harika bir A ve C vitamini kaynağıdır. Yüksek antioksidan özelliklere sahip olması bitkiyi daha önemli hale getirir.
ANTİOKSİDANLAR AÇISINDAN ZENGİN
Maydanoz, sağlığınıza fayda sağlayabilecek birçok güçlü antioksidan içerir. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak adlandırılan moleküllerin hücresel hasarını önleyen bileşiklerdir.
Vücut, optimal sağlığı korumak için sağlıklı bir antioksidan ve serbest radikal dengesine ihtiyaç duyar.
Maydanozdaki ana antioksidanlar;
Ayrıca beta karoten ve lutein, karotenoidler olarak bilinen iki farklı antioksidandır. Birçok araştırma, daha yüksek karotenoid alımını, akciğer kanseri de dahil olmak üzere bazı hastalıkların riskinin azalmasıyla ilişkilendirmektedir.
C vitamini ayrıca güçlü antioksidan etkilere sahiptir ve bağışıklık sistemini desteklemede ve kronik hastalıklara karşı korumada oldukça önemli bir rol oynar.
İlginç olarak, kurutulmuş maydanoz, taze olanlara göre antioksidanlarda daha yüksektir. Bir çalışma, kurutulmuş maydanozun 17 kat daha fazla antioksidan içeriğe sahip olduğunu tespit etti.
K vitamini, osteoblast adı verilen kemik yapıcı hücreleri destekleyerek daha güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olur.
Bu vitamin aynı zamanda kemik mineral yoğunluğunu artıran bazı proteinlerini de aktive eder.
Kemik yoğunluğu önemlidir, çünkü daha düşük bir kemik mineral yoğunluğu, özellikle yaşlı erişkinlerde kırık riskinin artmasıyla ilişkilidir.
Bazı araştırmalar, K vitamini yüksek gıdaları tüketmenin kırık riskini azaltabileceğini ortaya koyuyor. Çalışmalardan biri, daha yüksek K vitamini alımının %22 daha düşük kırık riski ile ilişkili olabileceğini tespit etti.
K vitamininin tipik tüketimi, kemik mineral yoğunluğunu iyileştirmek ve kırık riskini azaltmak için gereken seviyelerin altında olabilir. Bu nedenle maydanoz gibi yiyeceklerin düzenli tüketimi, kemik sağlığına fayda sağlayabilir.
KANSERLE SAVAŞIR
Maydanoz, antikanser etkileri olabilecek bitki bileşikleri yönünden zengindir.
Oksidatif stres (antioksidan ve serbest radikal seviyelerinde bir dengesizlik ile karakterize bir durum), kanser de dahil olmak üzere bazı kronik hastalıkların gelişimi ile ilişkilidir.
Maydanoz, vücudunuzdaki oksidatif stresi azaltan ve belirli kanser riskini azaltabilen flavonoid antioksidanlar ve C vitamini açısından oldukça zengindir.