Görme kaybı yaşayan kişilerin gözden kaçırdığı başlıca nedenlerden biri de beslenme düzenidir.
Yediklerimiz sadece kilomuzu değil, kalpten göze tüm organlarımızın da sağlığını korumak için önemlidir.
GÖRME KAYBINA YOL AÇIYOR
Avustralya'da bulunan Flinders Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma az pişmiş veya çiğ et tüketmenin görme kaybı yaşama riskini artırdığını duyurdu.
GERİ DÖNÜŞÜ MÜMKÜN OLMAYABİLİR
Edmonds sözlerine; "Retinada oluşan yaraların giderilmesi kolay değildir, bu da herhangi bir görme kaybı yaşandığında geri dönüşünün çok da mümkün olmadığı, bundan dolayı da görüş çarpık ya da engellenmiş kalabilir." diyerek devam ediyor.
Araştırmacılar gerçekten de toksoplazmanın oküler toksoplazmozis nedeniyle retinal skarlaşmasına neden olabileceğini keşfetti.
ARAŞTIRMADA ORTAYA ÇIKAN GERÇEK
Flinders Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Justine Smith ve ekibi, Batı Avustralya'da yaşayan 5000'den fazla bireyin retina fotoğraflarını inceledi ve uzun vadede sağlıklı yaşlanma çalışmaları için önceden glokom ya da yaşa bağlı dejenerasyonların yaygınlığını değerlendirmek adına bu fotoğrafları analiz etti.
Profesör Justine Smith'inde dahil olduğu üç uzman oftalmolog, kan testleriyle doğrulanan vakalarda oksoplazmik retinokoroidit taramalarını inceledi.
"5000 kişi arasında kan testleriyle de doğrulanan toksoplazmik retina skarı bulunan sekiz katılımcı bulduk."
Birçok kişide hiçbir semptom görülmez ancak en sık karşılaşılan hastalık retinada iltihaplanma ve oküler toksoplazmozis olarak bilinen inflamasyondur." şeklinde devam etti.
"Dünya çapında yapılan araştırmalarda toplam nüfusun yüzde 30 ila 50'sinde toksoplazma enfeksiyonu görülse de asıl önemli olan gözle alakalı bu rahatsızlıkların aslında ne kadar yaygın olduğudur."
Avustralya'da yapılan bu çalışma, toksoplazmoz oranını ölçmek ilk girişim ve bulgular aslında bu durumun oldukça yaygın olabileceğini gösteriyor.
RİSK ARTIYOR
Profesör, " Tüm bunların yanında artık restoranlarda bile etlerin az pişmiş ya da çiğ olarak servis edilmesi giderek yaygınlaşıyor ve bu nedenle kişilerin toksoplazma ile enfeksiyon kapma riski de artıyor." diyerek uyarıda bulundu.
BİLİNÇLENMEK ÖNEMLİ
Öncelik bireylerin bu hastalıktan haberdar olmasıdır. Bu sayede etlerini nasıl pişireceklerini ve neyi nasıl yemeleri gerektiği konusunda bilinçlenebilirler.
Etin minimum 66 derecede yani orta sıcaklıkta pişirilmesi ya da pişirilmeden önce dondurulması gerekir. Bu sayede parazitler de kolayca ölür.