Doğanın en ilginç türlerinden biri olan mantarlar, aynı zamanda tüketildiğinde birbirinden farklı etkilerle ortaya çıkıyor. Öncelikle insan sağlığının yaşla birlikte bozulan bazı sorunlarına karşı mücadele edebileceğini gösteren bilimsel veriler, etkili sonuçlar ortaya çıkarabileceğini gösteriyor.
Fakat bazı araştırmalar; bir tür mantar tüketiminin yaşam süresini uzattığını ortaya koydu.
Hastalıklardan uzun vadede kaçınmaya çalışmak, uzun ömürlü bir yaşamın da kilit noktası. Fakat vücut, yaşlandıkça hastalıklara karşı daha savunmasız bir hale gelerek çevresel etkenler veya kronik rahatsızlıklardan daha fazla etkilenir.
Çalışmalar, beslenme sistemine mantar eklemesi yapmanın, protein desteğinin sunmasının yanı sıra; hafıza kaybı, beyin hacminin küçülmesi, nötron hücresinin ölümünü de engelleyebileceğini, ayrıca düşük kan akışına karşı da koruyabileceğini gösteriyor.
2021'de Nutrition Journal'da yayınlanan bir araştırmanın, tıbbi mantarların birkaç önemli faydasını ortaya koydu.
Yaklaşık 20 yıl boyunca takip edilen 15.000 kişilik bir grup üzerinde yapılan bu araştırma, mantar tüketenlerin ölüm riskinin %16 daha az olduğunu keşfetti.
Elde edilen veriler, işlenmiş et (salam, sosis vs.) değiştirilen bir porsiyon mantar tüketiminin, tüm nedenlerle ilişkili ölüm riskini %35 azalttığını gösterdi.
Mantar yemenin başlıca faydalarından biri, çeşitli mantar türlerinde bulunan ve bir çeşit amino asit L-ergothioneine'dir.
Yapılan gözlemsel çalışmalar, amino asidin, sağlıklı yaşlanma için kritik bir nokta olduğunu, bunun sebebinin, yüksek miktarlarda tüketen ülkelerde ortalama ömür süresinin daha yüksek olarak gözlemlenmesi olduğunu gösteriyor.
Antioksidanlar açısından zengin olan ve güçlü antioksidan seviyesi sayesinde, bu mantarın vücuttaki iltihabı bastırmaya yardımcı olduğu tespit edildi.
Kelly, bir diğer popüler işlevsel mantarın, sinir gelişimini uyarması ve hafızayı, odaklanmayı ve netliği geliştirme yeteneği nedeniyle "beyin mantarı" olarak da bilinen aslan yelesi olduğunu belirtti.
Birçok çalışmada, aslan yelesi mantarı tüketiminin ardından hastaların bilişsel işlev ölçeğinin arttığı tespit edildi.
Bir diğer mantar türü olan kordiseps mantarı ise; antioksidan aktivitelerinden dolayı, beyin fonksiyonlarına da fayda sağlayabiliyor.
Kelly, bu mantarın "enerji mantarı" olarak da adlandırdığını ve vücudun adenozin trifosfat adı verilen ve vücutta kan akışını, dayanıklılığı ve enerjiyi artırma yeteneğini artırdığı bilinen maddenin seviyelerini yükselttiğini belirtti.
Özellikle egzersiz sırasında vücudun oksijeni kullanma şeklini geliştirilebileceği söyleyen Kelly, kaslara enerji iletmeye ve fiziksel dayanıklılığı artırmaya yardımcı olabileceğini dile getirdi.