Baharatlar yemeklerimize tat ve aroma katmak için sıklıkla kullanılan malzemelerdir. Ancak bazı baharatlar, özellikle de çok fazla tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yazıda, baharatların yan etkileri arasında yer alan bir bahsedeceğiz: Kapsaisin.
Kapsaisin, aynı zamanda acı biber olarak da bilinen bir baharattır. Bu baharatın ana etken maddesi, capsaicin olarak adlandırılan bir bileşiktir. Kapsaisin, sinir uçlarını uyararak ağrıyı, acıyı ve sıcaklığı hissettirir. Bu nedenle, capsaicin ayrıca ağrı kesici ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle tıbbi amaçlar için de kullanılır.
Bu nedenle, çok fazla acı biber tüketmek, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, bazı insanlarda ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Kapsaisin ayrıca, bazı insanlarda şiddetli kramplara neden olabilir. Bu kramplar, bazen o kadar şiddetlidir ki, kişinin günlük aktivitelerine devam etmesini engeller.
Ayrıca kapsaisin, mide ülseri olan kişilerde de mideyi daha da tahriş edebilir ve rahatsızlığı artırabilir.
Sonuç olarak, kapsaisin gibi baharatları tüketmeden önce dikkatli olmak gerekir.
Özellikle mide sorunları veya alerjik reaksiyonları olan kişilerin bu baharatı tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.
Ek olarak her zaman olduğu gibi, baharatların tüketimi konusunda da aşırılıktan kaçınmak ve uygun şekilde kullanmak önemlidir.
Zamanla, düzenli olarak kapsaisine maruz kalma ise, belirli ağrı nöronlarının daha fazla ağrıya karşı duyarsız hale gelmesine neden olabilir.
MİDE RAHATSIZLIKLARI
Kırmızı biberde bulunan kapsaisin maddesi, mide asidinin artmasına ve mide duvarlarının tahriş olmasına neden olabilir. Bu da mide ağrısı, yanma hissi, gaz ve şişkinlik gibi semptomlara neden olabilir.
MİDE ÜLSERİ
Çok fazla kırmızı biber tozu tüketmek, mide ülseri olma olasılığınızı artırabilir. Hatta bu hastalık sizin için ölümcül olabilir. Bazı araştırmalara göre "Kırmızı biberlerin içerdiği aflatoksin, mide ülseri, karaciğer sirozu ve hatta bazı durumlarda kolon kanserine yakalanma şansını artırmakta.
SİNDİRİM SORUNLARI
Kırmızı biberler, sindirim sisteminizi tahriş edebilen ve mide ekşimesi, asit reflü, gaz veya iştah kaybı gibi bir dizi soruna neden olabilen kapsaisin içerir. Baharatlı yiyecekler tükettikten sonra ilk başta kendinizi tok zannedebilirsiniz, ancak bir süre sonra sindirim sisteminizde bir sorun olduğunu hissedebilirsiniz. Kırmızı biber alımınızı sınırlamaya çalışın.
Çok fazla kırmızı biber tükettikten sonra midenizi sakinleştirmek için dondurma, süzme peynir veya soğuk süt tüketmeyi deneyebilirsiniz.
İSHAL
Kırmızı biber, sindirim sistemi için aşırı uyarıcıdır ve bu nedenle bazı insanlarda ishal ve diğer bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.
ALERJİK REAKSİYONLAR
Kırmızı biber, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar arasında cilt döküntüleri, kaşıntı, burun akıntısı, öksürük, hapşırma ve hatta anafilaktik şok gibi ciddi semptomlar bulunabilir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Kırmızı biber, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve bunların etkilerini değiştirebilir. Bu nedenle, düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin kırmızı biber tüketimine dikkat etmeleri önerilir.
STRESİ ARTIRIR
Biberdeki baharat, kapsaisin tarafından sağlanır. Ancak aşırı tüketildiğinde, baharat vücudun ağrı veya stres hissettiğinde vücudunuzun salgıladığı bir hormon olan endorfin salgılamasına neden olur.
AŞIRI TERLEME
Biber sıklıkla üst dudakların terlemesine, gözlerinizin yaşarmasına ve ağzınızın yandığını hissetmenize neden olur.
Öte yandan çok fazla acı biber yemek vücudunuzu terletecektir. Uzmanlar, "Kapsaisin vücut ısısını yükselterek aşırı terlemeye neden olabilir " diyor.