Sağlıklı bir bağırsak sistemi ve metabolizma için gün içerisinde tüketilen besinler oldukça önemli bir role sahip. Bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin artması, zararlı bakterilere karşı etkin bir mücadele sağlayarak hastalıklara yakalanma riskini düşürüyor. İşte bu noktada bağırsak sağlığını güçlendirmek için sağlıklı besinler tüketmek gerekiyor. Şimdi bahsedeceğimiz kök sebze olarak anılan bu yiyecek ise bağırsakları adeta motor gibi çalıştırıyor, sindirim sistemini düzenliyor. İşte bağırsak dostu süper besin…
Bağırsaklarınızı önemli derecede çalıştıran şalgam, sindirim sisteminizi iyileştiriyor. Aynı zamanda vücuttaki ödemlerden hızlıca kurtulmanızı sağlıyor. Daha birçok faydası bulunan bu besin bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Peki şalgamın sağlığa olan diğer yararlarını biliyor musunuz? Gelin birlikte bir göz atalım.
UYARI: Tiroid hastaları, tiroidlerin çalışma aktivitesini engelleyeceği için şalgam tüketmeden önce mutlaka bir uzman görüşü almalıdır.
BAĞIRSAK SORUNLARINI GİDERİR
Düzenli olarak şalgam tüketimi, lif açısından zengin olduğu sindirimi rahatlatabilir.
Bu mucizevi sebze, doğal tıpta çeşitli gastrointestinal rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.
Günde 30 gr lif tüketen bireyler hastalık riskini %41 oranında azaltabilir. Aynı zamanda şalgam suyu mükemmel bir ödem attırıcıdır.
KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARI ÖNLER
Şalgam, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antidiyabetik, antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir.
Özellikle sebzeler, kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilecek yüksek miktarda sağlıklı yağ içerir.
ANTİDİYABETİK ÖZELLİKLERE SAHİP
Çalışmalar, şalgam özlerinin antidiyabetik etkilere sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Sebzenin insülin glukagon oranını artırarak glikoz seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceği bildirilmektedir.
KİLO KAYBINI SAĞLAR
Şalgam özü, lipid metabolizmasında yer alan reseptörleri (protein) uyararak yağ hücrelerinde lipidlerin (doymuş ve doymamış yağ) birikmesini engelleyebilir.