C vitamini, adını sıklıkla duyduğumuz, fakat aslında neden bu kadar önemli olduğunu fark etmediğimiz gıda kaynaklarından biri. Özellikle eksikliği durumunda ortaya çıkan iskorbüt hastalığı, geçmiş dönemlerde sıklıkla görülen sorunlardan biriydi. Fakat yeterli C vitamini tüketmemek, daha farklı sorunların da kaynakları olabilir. Yeterli alımda ise vücudunuzda büyük değişimler sağlar.
Bağırsak sağlığından kilo kontrolüne kadar, birbirinden farklı faydaları ile öne çıkan C vitamini alımı süreci, genel sağlığınızı en iyi şekilde korumanızın kilit noktaları arasında yer alır. Bu nedenle yeterli düzeyde tüketmeniz büyük önem taşıyor. Peki günde bir portakal yerseniz ne olur dersiniz? İşte cevabı…
BAĞIRSAK SAĞLIĞINI DESTEKLER
Bazı araştırmalara göre; günlük bir tane portakal tüketimi, bağırsak mikrobiyatası üzerinde olumlu etkiler ortaya çıkarabilir.
Taze sıkılmış portakal suyu ise adeta bir prebiyotik görevi görür ve sağlık için önemli olan bağırsak bakterilerinin büyümesini sağlayan bir ortam oluşturur.
Portakal, içeriğindeki temel besinler sayesinde birçok vitamin ve minerali bir arada almanızı mümkün kılar.
Orta boy bir portakal günde yalnızca 60 kaloridir ve 3 gram lif içerir. Üstelik vücudun kan şekerini yükseltme hızını yavaşlatabilir.
Ayrıca içeriğindeki lif sayesinde daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Portakal içeren bir beslenme sistemi, iştahınızı ve kalori alımınızı azaltarak kilo kaybını kolaylaştırır.
Portakal tüketirken yeterli miktarda lif alabilmek için sadece suyunu değil, aynı zamanda portakalın kendisini tüketmeniz gerekiyor.
Bu etkilerinin yanı sıra kolajen üretimini destekleyen C vitamini ile ihtiyacınız olan gençlik kürünü sunabilir.
Portakal, kolajen üretimini desteklemesi sayesinde dokusal yapıları iyileştirir, doku onarımı ve bağışıklık tepkisi gibi önemli süreçleri hızlandırır.
Yaşlandıkça kolajen üretiminin yavaşlaması nedeniyle ortaya çıkan elastikiyet kaybı düşünülürse, cildin sarkık ve kuru görünümünü de geciktirir.
Oldukça ileri seviyelerde görüş kaybına neden olan makula dejenerasyonu adı verilen hastalığın gelişme riskini %60 oranında düşürebilen portakalın düzenli tüketimi büyü önem taşıyor.
Makula dejenerasyonu, yaşlanmanın doğal süreci nedeniyle ortaya çıkabilir. Fakat C vitamini, gözlerdeki sağlıklı kan damarlarının yapısını desteklemesi ve kataraktla mücadele edebilmesi sayesinde her yaştan insanın gözlerinde iyileşme sağlayabilir.
Gelecekte olası bir görüş kaybı riskiyle karşılaşmak istemiyorsanız, günde bir tane portakal tüketmek, büyük bir değişim sağlayabilir.
KALBİ VE BEYNİ KORUR
Bir araştırmaya göre , kanımızda normal C vitamini seviyelerine sahip olmak, odaklanma, hafıza ve dikkatte iyileşme ile ilişkilidir.
Portakal, yaşlandıkça zihnimizin zinde kalmasına yardımcı olabilir ve bir orta boy portakal, vücudumuzun sağlıklı kalması için önerilen günlük C vitamini alımını sağlar.
Bu temel vitamin aynı zamanda beyin hücrelerimize zarar verebilecek serbest radikallere karşı savaşan güçlü bir antioksidandır.
10 çalışmanın gözden geçirilmesi, portakal suyu tüketiminin bazı kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini iyileştirmede faydalı olabileceğini tespit etti.
Bu durum, portakal suyunun erken ölümün bir numaralı nedeni olan kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.