Uzmanlar, gelecekte yapılacak araştırmaların vücut yağının da nöroinflamasyonu (beyin iltihabı) tetikleyebileceğini ve bunun metabolik sağlık üzerinde kötü bir sahip olabileceğini öne sürüyor. Diyet kaynaklı beyin iltihabının en büyük zorluğu, bu iki sorunun birbiriyle nasıl etkileşime girdiği olabilir. Peki bu riskle nasıl baş edilebilir?
Shawn Stevenson, son araştırmalardan çarpıcı bir bulguya değinerek oldukça önemli bir gerçeği ortaya koydu.
Stevenson'a göre; "Araştırmacılar, beyinlerinde iltihap olan, özellikle hipotalamik iltihap yaşayan kişilerin daha fazla karın yağı ve vücut yağı biriktirdiğini ve daha yüksek insülin direncine sahip olduğunu buldu. Ancak asıl ilginç olan şu: daha fazla insülin direnci ve vücut yağı olan kişilerin beyinlerindeki iltihap oranı da daha yüksek. Yani bu, metabolik sorunları tetikleyen bir kısır döngüye dönüşüyor"
Kötü metabolik sağlık beyin iltihabına yol açabilirken, beyin iltihabı da metabolik sorunları daha da kötüleştirebiliyor. Bu görünüşte kaçınılmaz döngüye rağmen, Shawn, bu durumu değiştirebilecek bir besine dikkat çekiyor: özel bir zeytinyağı türü.
"Oleocanthal bakımından zengin sızma zeytinyağı. Araştırmalar, bu zeytinyağının beyindeki iltihabı azaltabildiğini ve özellikle kan-beyin bariyerini onarmaya ve desteklemeye yardımcı olduğunu gösterdi. Sızma zeytinyağının bir diğer faydası ise anti-inflamatuar (iltihap önleyici) özellikler taşıması."
Modern yaşam tarzı, diyet, fiziksel aktivite eksikliği ve hatta mikroplastikler gibi faktörler, beyinlerimizde bir "iltihap salgınına" yol açıyor olabilir.
Ancak bu senaryoda zeytinyağı beklenmedik bir kahraman olabilir. Shawn Stevenson, metabolizma üzerine yaptığı bir podcast'te, modern insanın beyinlerinde istenmeyen maddelerin birikmesi nedeniyle bir "iltihap salgını" ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Bu durum, kan-beyin bariyerinin bozulmasından kaynaklanıyor. Daha da endişe verici olan ise beyin iltihabının doktorlar tarafından kolayca fark edilememesi.