100 yaşını görmenin sırrı, her gün tabağınıza ekleyeceğiniz küçücük bir dokunuşta gizli olabilir. Bilim insanlarının son keşifleri, ölüm riskini düşürmenin ve daha sağlıklı bir yaşam sürmenin basit bir yolu olduğunu ortaya koyuyor. Peki, bu küçük değişiklik nasıl büyük bir fark yaratıyor? İşte, uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı!
Profesör, günlük sadece beş gram ekstra lif almanın ölüm riskini önemli ölçüde azaltabileceğini iddia eden araştırmalara dikkat çekti.
HER 5 GRAM ÖLME RİSKİNİ AZALTIYOR
Profesör Tim açıkladı: "Her beş gram lif için, genel ölüm riskinizi yaklaşık %14 oranında azaltırsınız. Sadece beş gram lif ile ölme riskinizi yaklaşık altıda bir oranında azaltabilirsiniz."
Ortalama bir insanın günlük beslenmesinde yaklaşık 15 gram lif tükettiğini göz önünde bulundurarak, bu "rakama" ulaşmanın sanıldığı kadar zor olmadığını belirtti.
Profesör, bitki bazlı liflerin, sadece kanser riskini azaltmakla kalmayıp aynı zamanda ruh halini iyileştiren ve açlığı uzak tutan polifenoller ve diğer bileşiklerle dolu olduğunu belirtti.
HANGİLERİ DAHA FAYDALI?
Ancak tüm yeşillikler aynı etkiye sahip değil. Polifenollerin faydalarından gerçekten yararlanmak için bitki severlere ipuçları veriliyor: "Şekil, renk ve tat, hepsi polifenol sayısına dair ipuçlarıdır. Ne kadar acı ve sertse, yapraklar gevşekse bu daha az korumaya sahip oldukları anlamına gelir, bu yüzden daha sert olanları tercih etmeniz önemlidir."
LİF KAYNAĞI YİYECEKLER
TAM TAHILLAR
Yulaf ezmesi, bulgur, esmer pirinç, arpa, çavdar, kinoa ve tam buğday ekmeği gibi tahıllar, hem doyurucu hem de lif yönünden zengindir.
SEBZELER
Brokoli, ıspanak, enginar, lahana, karnabahar, kabak, havuç ve Brüksel lahanası gibi sebzeler lif içeriği açısından çok değerlidir.
MEYVELER
Elma, armut, böğürtlen, ahududu, avokado, incir, hurma ve muz gibi meyveler, hem tatlı krizlerinizi bastırır hem de lif ihtiyacınızı karşılar.