İŞLENMİŞ ŞARKÜTERİ ETLERİ
Sağlıklı bir kahvaltı yapmayı amaçlarken sofraya koyduğunuz salam ve sosis gibi ürünler aslında başta kalbiniz olmak üzere tüm vücudunuza zarar vermenize yol açıyor.
Hafif bir ara öğün olarak yenilen salamlı sandviçler de tüm bu şarküteri etlerinin içerdiği nitratlar nedeni ile iltihaplanmaya neden oluyor.
Az yağlı olanları bile tuzla doludur ve yüksek oranda sodyum tüketmek ise yüksek kan basıncına yol açarak kalbe zarar verir.
Önceden soslanmış ya da pişirilmiş et ürünleri içerisinde yüksek oranda sodyum ve doymuş yağ içerir.
Barbekü sosu da ketçaba benzer bir şekilde sadece birkaç kaşığında yaklaşık 310 miligram sodyum içerir.
SOFRA TUZU
Toplam sodyum tüketimimizin yaklaşık yüzde 70'i tükettiğimiz paketli gıdalardan ve dışarda yediğimiz yiyeceklerden gelmektedir.