C vitamini, vücut için önemli bir vitamin olup birçok farklı işlevi vardır. Vücudu serbest radikallerden korur, bağışıklık sistemini destekler, cilt sağlığını korur, demir emilimini artırır ve daha pek çok biyokimyasal süreçte rol oynar. C vitamini eksikliği uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle belirtilerine dikkat etmek büyük önem taşımaktadır.
Kötü beslenme ve kronik hastalıklar gibi çeşitli etkenler C vitamini eksikliğine yol açabilir.
C vitamini eksikliğinin belirtilerinin ortaya çıkması uzun zaman alabiliyor olsa da dikkat etmeniz gereken bazı tehlike işaretleri vardır.
Julson şunları söyledi: "C vitamini seviyeleri düşük olduğunda keratoz pilaris olarak bilinen bir cilt rahatsızlığı gelişebilir."
Keratosis pilaris, üst kolların, uylukların veya kalçaların arkasında görülebilen "tavuk derisi görünümü" olarak tanımlanmıştır.
Julson, "C vitamini eksikliğinin neden olduğu keratosis pilaris, tipik olarak üç ila beş aylık yetersiz alımdan sonra ortaya çıkar ve C vitaminin yerine konması ile düzelir" diye ekledi.
Bununla birlikte, cilt rahatsızlığı başka faktörlerden de kaynaklanabilir, bu nedenle "tavuk derisi" görünümü tek başına C vitamini eksikliğinin göstergesi değildir.
Saç foliküllerinin yakınındaki kan damarlarının kırılmasını tanımlayan ve "parlak kırmızı lekelere" yol açan "perifolliküler kanama" da bu görüntüye neden olabilir.
C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN DİĞER BELİRTİLERİ
C vitamini eksikliğinin bir başka olası belirtisi yaraların yavaş yavaş iyileşmesidir. Julson şöyle açıkladı: "Yara iyileşmesinin yavaş olması, eksikliğin daha ileri belirtilerinden biridir."
Durumun bu belirtisi genellikle bir kişinin aylarca eksiklik yaşaması sonucu ortaya çıkar. Julson şunları ekledi: "Eklemler çok fazla kolajen açısından zengin bağ dokusu içerdiğinden C vitamini eksikliğinden de etkilenebilirler.
"C vitamini eksikliğiyle ilişkili, genellikle topallamaya veya yürüme zorluğuna neden olacak kadar şiddetli eklem ağrısı vakaları rapor edilmiştir."
EN ZENGİN C VİTAMİNİ DEPOLARI
C vitamini eksikliğe karşı kendinizi korumak için taze meyve ve sebze tüketmeniz önerilir.
Sağlıklı bir beslenme sadece beslenme eksikliklerini önlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
KUŞBURNU
Kuşburnu küçük, tatlı, keskin bir meyvedir ve C vitamini ile yüklüdür. Sadece 100 gram kuşburnu 426 mg C vitamini veya günlük ihtiyacınızın %473'ünü sağlar.
C vitamini, yaşlandıkça cilt sağlığını, elastikiyetini ve bütünlüğünü destekleyen kolajen sentezinde önemli bir rol oynar.
ACI BİBER
Bir yeşil biber 109 mg C vitamini veya günlük ihtiyacınızın %121'ini içerir.
TATLI SARI BİBER
Tatlı veya dolmalık biberlerin C vitamini içeriği olgunlaştıkça artar. Büyük bir sarı biber, 342 mg C vitamini veya günlük ihtiyacınızın %380'ini sağlar; bu, yeşil biberde bulunan miktarın iki katından fazladır.
Yeterli C vitamini tüketmek göz sağlığı için önemlidir ve kataraktın ilerlemesine karşı korunmaya yardımcı olabilir. 2016 yılında 300'den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma, daha yüksek C vitamini alımına sahip olanların, en düşük C vitamini alımına sahip olanlara göre %33 daha düşük katarakt ilerleme riskine sahip olduğunu buldu.
KUŞ ÜZÜMÜ
Yarım fincan (56 g) siyah kuş üzümü (Ribes nigrum), 102 mg C vitamini veya günlük ihtiyacınızın %113'ünü içerir. Siyah kuş üzümü zengin, koyu rengini, antioksidan etkileri olan bir tür flavonoid olan antosiyaninlerden alır.
Çalışmalar, C vitamini ve antosiyaninler gibi antioksidanlar açısından zengin beslenmenin, kalp hastalığı, kanser ve nörodejeneratif hastalıklar gibi kronik hastalıklarla ilişkili oksidatif hasarı azaltabileceğini göstermiştir.
MAYDANOZ
İki yemek kaşığı (8 g) taze maydanoz, önerilen günlük ihtiyacın %11'ini sağlayan 10 mg C vitamini içerir. Maydanoz aynı zamanda önemli bir K vitamini ve antioksidan kaynağıdır.
KALE
Kale turpgillerden bir sebzedir. 100 gramlık bir çiğ lahana porsiyonu 93 mg C vitamini veya günlük ihtiyacınızın %103'ünü sağlar.
Aynı zamanda büyük miktarlarda K vitamini ve karotenoidler lutein ve zeaksantin sağlar. Bir bardak (118 g) pişmiş kale, 21 mg C vitamini veya günlük ihtiyacınızın %23'ünü sağlar.
Bu sebzeyi pişirmek C vitamini içeriğini azaltırken, 2017 yılında yapılan bir araştırma, yeşil yapraklı sebzelerin kaynatılmasının sağlığı geliştiren bileşiklerin biyoyararlanımını artırabildiğini buldu. Bu, kronik inflamatuar hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.