BARBADOS KİRAZI
Aynı zamanda Açerola ya da Aserola olarak da bilinen barbados kirazı ülkemizde yetişmemekle birlikte Amerika, Orta Amerika ve Karayip gibi ılıman iklimlerde bulunuyor.
İçerdiğini yüksek C vitamini sayesinde portakaldan bile zengin içeriğe sahip ve acı-tatlı bir tada sahip.
Görüntüsü tıpkı bir kirazı andıran meyvenin 100 gramında ortalama 1.600 mg C vitamini bulunuyor ve yaygın olmamasına karşın bu listede olmaya hak kazanıyor.
DOLMA BİBER
Bütün dolma biberler eşit besin değerlerine sahip değildir ancak hepsinin yüksek C vitamini içerir.
Renklerine göre C vitamini miktarı değişkenlik gösteren dolma biberlerin yeşil olanlarının bir tanesinde 95 mg, kırmızı olanlarında ise 152 mg C vitamini var.
Sarı dolmalık biberler ise bir adedinde 341 mg C vitamini barındırarak oldukça yüksek bir C vitamini deposu sayılabilir.
FRENK ÜZÜMÜ
Yarım fincan frenk üzümü 101 mg C vitamini içererek günlük ihtiyacın olan tüm C vitamini değerini karşılar.
Çok az bireyin bu meyveyi çiğ olarak tüketmek yerine tart ve reçel olarak yemeyi tercih ettiğini varsaydığımızda bu miktar iyi bir oran.
BROKOLİ
Bir kase pişmiş brokoli, hem erkek hem de kadın bireyler için günlük tavsiye edilen tüketilmesi gereken C vitamini miktarını karşılayan hatta aşan bir orana sahip.
100 mg'dan fazla C vitamini içeren brokoli, hastalıkta tavuk çorbasının içerisinde tüketilerek de iyileşmeye yardımcı olarak kullanılabilir.
Bir kase brüksel lahanası, yarım kase brokoliye eşdeğer olarak ortalama 50 mg C vitamini içerir.
KAVUN
Yaz aylarında karpuzun yanında vazgeçilmez olarak tüketilen kavun sağlığınızı korumak için de etkili bir meyvedir.
Bir kase dilimlenmiş kavun yaklaşık olarak 65 mg C vitamini içerir ve günlük ihtiyaç duyduğunuz oranı karşılar.
KARNABAHAR
Brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar aynı bitkinin farklı türleridir. Bu nedenle üçü de zengin C vitamini değerlerine sahiptir.
Bir kase karnabahar tüketerek 50 mg'dan fazla C vitamini alabilirsiniz.
Yapısı itibariyle değişik tariflerde kullanılmaya uygun olan karnabahar, pizzadan çiğ köfteye pek çok yemek için alternatif bir seçenek olarak tüketilebilir.
ACI BİBER
Aynı zamanda şili biberi olarak da bilinen acı biber, acı severlerin vazgeçilmezi olarak yemeklerde yerini almakta.
Acı severlere müjde olarak ise zengin bir C vitamini kaynağı olduğunu söylemekte fayda var.
Yeşil acı biber bir adet başına 109 mg C vitamini içererek kırmızı biberin 69 mg'lık değerinden daha fazla besin değeri içerir.
KARALAHANA
Bir kase karalahana bir adet portakal kadar C vitamini içermektedir.