Magnezyum, güçlü kemikler oluşturmak, kan şekerini düzenlemek, kas ve sinir fonksiyonu gibi işlevler için gerekli olan böyle bir mineraldir.
Şiddetli magnezyum eksikliği vakaları, diğer semptomların yanı sıra nöbetlere, kalp çarpıntısına ve kişilik değişikliklerine yol açabilir.
Baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, tohumlar, kepekli tahıllar ve güçlendirilmiş tahıllar gibi bitkisel gıdalarda bulunur. Ayrıca balık, kümes hayvanları ve dana etinde de bulunur.
Bir uzman, magnezyum seviyenizin düşük olabileceğine dair beklenmedik bir işaretin de çikolata aşermek olduğunu anlattı.
Beslenme uzmanı Mark Gilbert şöyle açıkladı: "Çikolata aşermek, muhtemelen vücudun magnezyum takviyesi istediği anlamına gelebilir."
"Çikolata - özellikle bitter çeşidi - yüksek kakao içeriği nedeniyle magnezyum içeren besinlerden biridir."
Belli bir miktarda çikolata yemenin magnezyum seviyelerinin yükselmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
"Büyük bir kare bitter çikolata, günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 70'inden fazlasını karşılayabilir" dedi.
"Ancak günlük magnezyum ihtiyacını karşılamak için kabak çekirdeği, badem, muz, incir ya da ıspanak gibi daha sağlıklı alternatifler de var" dedi.
Diğer uzmanlar da magnezyum eksikliği hakkında benzer bir görüşteler.
Bu uzmanlar da "Belirli yiyeceklere duyulan istek, mikro veya makro besin eksikliğinin bir göstergesi olabilir" diyor.
"Özellikle, çikolataya duyulan istek bir magnezyum eksikliğini vurgulayabilir."
Magnezyum temel bir mineraldir ve vücutta 300'den fazla enzim reaksiyonu için gereklidir.
"Bu nedenle, zengin bir magnezyum kaynağı olan bir bitter çikolata (tercihen organik ve yüzde 70'in üzerinde kakao içeren) yemeyi veya iştahınızın azalıp azalmadığını görmek için bir magnezyum takviyesi almayı deneyin."
Uzmanlara göre, magnezyum eksikliğinin erken belirtilerinden bazıları şunlardır:
Bununla birlikte, daha şiddetli hale gelirse, şunlara neden olabilir:
Magnezyum eksikliği riskinizi artırabilecek bazı faktörler vardır.
60 yaşın üzerindeyseniz, yaşlandıkça magnezyum seviyenizin düşük olması da daha olasıdır, vücudumuzun minerali emmesi o kadar zorlaşır. Bu nedenle magnezyum konusunda daha dikkatli olmakta fayda vardır.
MAGNEZYUM İÇEREN BESİNLER
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Ispanak, pazı, roka, kıvırcık lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve kara lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, magnezyum açısından zengin bir kaynak olarak bilinirler.
KURUYEMİŞ VE TOHUMLAR
Badem, ceviz, kabak çekirdeği ve ayçekirdeği gibi kuruyemiş ve tohumlar, magnezyum açısından zengindir. Bu besinler aynı zamanda diğer mineraller ve sağlıklı yağlar da içerirler.
TAM TAHILLI GIDALAR
Tam buğday ekmeği, esmer pirinç, yulaf ezmesi, quinoa gibi tam tahıllı gıdalar da magnezyum açısından zengin kaynaklardır.Tam tahıllı gıdalar, diğer besinlerden daha fazla lif, protein ve diğer önemli besin maddeleri içerir.
BAKLAGİLLER
Nohut, kuru fasulye, mercimek ve yeşil fasulye gibi baklagiller, magnezyum açısından zengin besinlerdir.