Yeni yapılan bir çalışma; kalp sağlığına büyük oranda fayda sağlayabilecek belirli bir yeme alışkanlığı olduğunu ve bunun potasyum açısından zengin besinler tüketmekle ilişkili olduğunu göstermiştir.
Görünüşe göre; bir vücut sisteminde yeterli potasyum olması, tüketilen fazla sodyumun etkilerini azaltarak kan basıncını düşürebilir.
European Heart Journal'da yayınlanan çalışmada , 1993 ve 1997 yılları arasında 24.963 katılımcı getirildi. O zamanlar, kadınlar için ortalama 58, erkekler için 59 olmak üzere, yaşları 40 ile 79 arasında değişiyordu.
Diyette en yüksek miktarda potasyum bulunanların, sistemlerinde en az miktarda potasyum bulunanlara kıyasla kardiyovasküler problemlerle karşılaşma olasılığının %13 daha az olduğu bulundu.
Hollanda'daki Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezlerinden Profesör Liffert Vogt, EurekAlert aracılığıyla, "Bulgularımız, kalp-sağlıklı bir diyetin tuzu sınırlamanın ötesine geçerek potasyum içeriğini artırdığını gösteriyor" dedi.
POTASYUM VE KALP SAĞLIĞI ARASINDAKİ BAĞLANTI
Dr. Elizabeth Ward, bu çalışmanın, daha yüksek potasyum alımının ve daha düşük sodyum tüketiminin kan basıncına fayda sağladığını gösteren kanıtlara katkıda bulunuyor.
Aynı zamanda Ward, potasyum, kan basıncı kontrolü ve başka nedenlerle önemli olsa da, bazı kişilerin dikkatli olması gerekiyor. Fazla potasyum, örneğin böbrek hastalığı olan hastalarda zararlı olabilir.
DİYETİNİZDE DAHA FAZLA POTASYUM NASIL ELDE EDİLİR?
Ward, potasyum almak için potasyum takviyelerine bakmamanız gerektiğini ve potasyum açısından zengin gıdalardaki sıvı ve bitkisel besinlerin daha iyi kan basıncına katkıda bulunmasının muhtemel olduğunu açıklıyor.
Diyetinizden aradığınızı elde etmek için Ward, potasyumun işlenerek yok olmaya eğilimli olduğuna, bu nedenle çiğ ve hafif işlenmiş yiyeceklerin en yüksek potasyum seviyelerine sahip olduğuna dikkat çekiyor.