Doğanın çok da dikkat etmediğimiz birçok parçası, aslında içerisinde gizli bir şifa deposu içerisinde barındırıyor. Bunlardan biri olan bir bitki, sanıldığından çok daha fazla etkiye sahip. İşte hem kanserin hem diyabetin çaresi…
Bir çalışmada buğday çimi, yüksek yağlı diyetle beslenen tavşanlarda oksidatif stresi azalttı ve kolesterol düzeylerini iyileştirdi. Ayrıca, buğday çimi takviyesi antioksidan glutatyon ve C vitamini düzeylerini artırdı. Buğday çiminin antioksidan aktivitesini değerlendiren başka bir test tüpü çalışması, bunun hücrelerdeki oksidatif hasarı azalttığını buldu.
Buğday çimi üzerine yapılan araştırmaların test tüpü ve hayvan çalışmaları ile sınırlı olduğu göz önüne alındığında, içindeki antioksidanların insanları nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Tüm yeşil bitkiler gibi buğday çimi de sağlık açısından pek çok faydası olan bir tür yeşil bitki pigmenti olan klorofilden oluşur. Ayrıca glutatyon ve C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere birçok önemli antioksidan içerir
Antioksidanlar, hücre hasarını önlemek ve oksidatif stresi azaltmak için serbest radikallerle savaşan bileşiklerdir. Bazı çalışmalar antioksidanların kalp hastalığı, kanser, artrit ve nörodejeneratif hastalıklar gibi belirli durumlara karşı korunmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.
Bir çalışmada buğday çimi, yüksek yağlı diyetle beslenen tavşanlarda oksidatif stresi azalttı ve kolesterol düzeylerini iyileştirdi. Ayrıca, buğday çimi takviyesi antioksidan glutatyon ve C vitamini düzeylerini artırdı. Buğday çiminin antioksidan aktivitesini değerlendiren başka bir çalışma, bunun hücrelerdeki oksidatif hasarı azalttığını buldu.