Besinlerin güvenli tüketimi ve doğru saklama koşulları, sağlığımız için hayati önem taşıyor. Günlük yaşamın telaşı içinde sıkça başvurduğumuz yemek ısıtma alışkanlığı, bazı durumlarda ciddi sağlık risklerine yol açabilir. Özellikle bazı besinlerin tekrar ısıtılması, sadece lezzet kaybına değil, aynı zamanda toksik maddelerin oluşmasına ve tehlikeli bakterilerin üremesine neden olabilir. Uzman diyetisyen Harini Bala'nın bu konudaki önemli uyarıları, günlük beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
Çoğumuz hızlı ve pratik olması adına bir önceki günden kalan yiyecekleri ısıtıp tekrar tüketiyoruz. Ancak diyet uzmanlarına göre bazı yiyecekleri sadece bir kez ısıtmanız ve asla tekrar ısıtmamanız gerekiyor.
Öncelikle, tekrar ısıtıldıklarında içeriklerin kimyasal bileşenleri değişebiliyor ve böbrek hasarı gibi sorunlara yol açan toksik maddelerin salınımına neden olabiliyor.
İkinci olarak, bazı yiyecekleri ısıtmadan önce soğutmak, E. coli ve listeria gibi öldürülmesi zor bakterilerin çoğalmasını teşvik edebilir.
Diyetisyen Harini Bala, asla tekrar ısıtmamanız gereken üç şaşırtıcı yiyeceği açıkladı.
Bala, ıspanağın çiğ olarak yenildiğinde zararsız olan oksalik asit adı verilen bir madde içerdiğini söyledi.
Ancak, tekrar ısıtıldığında, oksalik asit 'kristalleşir' ve 'toksik' hale gelir. Yüksek dozlarda, madde böbrek taşı riskini artırabilir.
Diğer araştırmalar, ıspanak yapraklarının, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan listeria adlı bir bakterinin istilasına uğrayabileceğini ortaya koydu.
Uzmanlar, ıspanak uygun şekilde ısıtılmamışsa bakterilerin hala üzerinde yaşayabileceğini söylüyor. Bu durum ateş, grip benzeri semptomlar, baş ağrısı, ense sertliği, kafa karışıklığı ve hatta nöbetlere neden olabilir.
Geçtiğimiz yıl, 20 yaşında bir gencin makarnayı da etkileyen 'kızarmış pilav sendromu' nedeniyle öldüğüne dair bir haber internette yeniden gündeme geldi.
Kimliği belirlenemeyen Belçikalı adam, beş gün boyunca mutfağında unuttuğu ısıtılmış spagettiyi yedikten sonra hayatını kaybetti.
Makarnayı yedikten kısa bir süre sonra mide bulantısı, karın ağrısı, baş ağrısı, ishal ve kusma gibi bir dizi semptom yaşamaya başladığı bildirildi ve 10 saat içinde hayatını kaybetti.