Hastalıklar gelmeden, onlara karşı vücudumuzda kalkan oluşturmak için ilk adım vücut direncini güçlendirmek olmalı. Vücut direncini güçlendirmek ise yediğimiz besinlerden geçiyor. Şimdi sizlere bahsedeceğimiz bu besin doğal tıpta, birçok hastalığın tedavisi için kullanılmakta… Peki antibiyotik kadar etkili olan bu besinin ne olduğunu biliyor musunuz? İşte yemeklerin vazgeçilmezi olan şifacı…
Hastalıklara karşı korunmak için, en önemlisi sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Özellikle protein ve vitaminlerle dolu bir beslenme şekli tercih etmek, bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük rol oynar. Öyleyse gelin vücudu formatlayan bu besinlerin neler olduğuna birlikte bir bakalım.
ANTİBİYOTİK KAYNAĞI
Yapılan araştırmalar sonucu, pişmiş sarımsak yerine çiğ sarımsak tüketiminin bağışıklık sistemini daha fazla güçlendirdiği tespit edildi. Doğal antibiyotik görevi gören bu besin, virüslere karşı büyük bir savaşçıdır. Düzenli olarak yiyeceklerinize eklemeyi ihmal etmemeniz önerilir.
SARIMSAK NASIL TÜKETİLMELİ?
Uzmanlar, sarımsağın çiğ olarak tüketildiğinde antibiyotik değerinin daha fazla arttığını belirtiyor. Doğal tıbbın atası olan bu besini, ezip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Uzun süre pişirildiğinde içerisindeki tüm vitaminler kayboluyor fakat yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Ancak idrar söktürücü etkisi de olduğu için böbrek ve tansiyon hastaları bu çayı tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışmalıdır.
C VİTAMİNİ İÇEREN MEYVE VE SEBZELER
Grip ve soğuk algınlığında en büyük savaşçı C vitaminidir. Hastalıkları önlemek için bol bol C vitamini tüketmeye özen göstermek gerekir. Gribe karşı etkili olan bu vitamin, bağışıklık sisteminizi çelik gibi yaparak, gelecek hastalıkların da önüne geçecektir.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Ispanak ve lahana gibi sebzeler vücutta oluşan iltihabı önleyerek, hastalıklara karşı korur. Aynı zamanda bu sebzeler C vitamini ve demir ile doludur. O nedenle düzenli olarak tükettiğinizde, bağışıklık sisteminiz güçlendirir, hastalıklara karşı direnç kazanmanızı sağlar.
Ek olarak yeterli çiko alımı için tavuk ve balık da tüketebilirsiniz. Kahvaltı sofralarınızda ise peynir ve yumurta bulundurmak çinko eksikliği ile savaşmanın etkili bir yoludur.
KEFİR VE YOĞURDU EVİNİZDEN EKSİK ETMEYİN
Yoğurt ve kefir sağlık için oldukça faydalı seçenekler arasındadır. Başta vücuttaki gastrointestinal enfeksiyonları önleyen bu gıdalardan özellikle kefir, antitümör özelliklere de sahiptir.
Tümör oluşumunu engelleyerek, var olan kanserli hücrenin de ilerlemesinin önüne geçebilir. Kefir içerdiği B1 vitamini, niasin, folik asit B12 açısından oldukça zengin bir besindir.
Doğal antibiyotik kaynağı olan propolisin sıvı halini, yiyecek ve içeceklere ekleyerek tüketebilirsiniz. Olası risklere karşı hamile ve emziren kadınlar propolis tüketmemelidir. Tüketecek olanlar ise mutlaka bir uzman görüşü almalıdır.