Sağlıklı beslenmek uzun yaşamada önemli bir etken. Buna karşın vücuda zarar veren yiyecekler ise birçok hastalığı tetikleyerek kısa bir yaşam süresine neden olabilir. Ancak bazı yiyecekler var ki bize ne kadar masum görünse de tüketildiğinde çok ciddi sonuçları olabilir. Bir doktor, bu beş yiyeceği neden 'asla yememesi gerektiğini' ve bunların sağlığınız için neden bu kadar zararlı olabileceğini açıkladı.
Dr Jessica Kiss, bu yılın başlarında platformunda bir doktor olarak asla yemeyeceği 'beş şeyi' açıkladı ve 'sonuncusunun' 'çok garip' olabileceğini ancak aslında 'çok önemli' olduğunu vurguladı.
1) TEKRAR ISITILMIŞ PİRİNÇ
Pilav birçok yemeğe eşlikçi güzel bir seçenek olabilir. Bir tencere yaptıktan sonra kalanı buzdolabına koyup ertesi gün tekrar yapma derdiyle uğraşmak istemiyor olabilirsiniz. Ancak pilavı tekrar ısıttığınızda birçok sağlık riskini de beraberinde getiriyorsunuz.
Dr. Kiss, haşlanmış pirinç oda sıcaklığında bir süre bekletildiğinde ciddi bir bakteri türünün ortaya çıktığını ve daha sonra mikrodalgada yeterince etkili olmayan bir şekilde yeniden ısıtıldığında bu bakterinin yeniden aktif hale geldiğini açıklıyor.
Doktor, temelde bunun 'sporlar' ürettiğini söylüyor ve bu yüzden sadece 'bakterileri öldürmek o kadar da basit' değil.
2) PİKNİK YEMEĞİ
Dr. Kiss, "Piknikte dışarıda bırakılmış şeyleri yediğimi göremezsiniz" diyor ve uzun süre açıkta bırakılan gıda maddeleri için 'gıda kaynaklı hastalık riskinin çok yüksek' olduğunu açıklıyor.
Peki, kutu ezikse neden bu kadar kötü? Doktor, kutusu zarar görmüş konservelerde, 'botulizm' konusunda endişeleneceğini açıklıyor.
"Derin ezikler genellikle keskin noktalara sahiptir. Üst veya yan dikişte keskin bir ezik, dikişe zarar verebilir ve bakterilerin kutuya girmesine izin verebilir. Herhangi bir dikişinde derin bir ezik olan tüm kutuları atın."
Botulizm nadir görülen ancak ciddi bir hastalıktır. Vücudun sinirlerine saldıran ve nefes alma zorluğuna, kas felcine ve hatta ölüme neden olan bir toksin nedeniyle oluşur.