Tavuk, yüksek kaliteli proteinin en çok yönlü formlarından biridir, bu yüzden pek çok tarifte yaygın olarak bulunur. Fırında pişirilmekten ızgaraya ve salataya veya sandviçe konulmaya kadar, tavuk yemek sağlıklı (ve çok yönlü) bir protein seçimi olabilir. Ancak aynı zamanda kızartılabilir veya peynirle kaplanabilir. Bu da çok sağlıklı bir tercih olmaktan çıkıyor.
En sağlıklı seçimleri yapmak için hazırlık çok önemli olsa da, tavuğunuz daha mutfağınıza veya tabağınıza girmeden büyük sağlık tehditleri içeriyor olabiliyor.
Son çalışmalara göre, bu popüler eti yemenin farkında olmadığınız bazı gizli yan etkileri var. Tavuk yemenin etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve daha sağlıklı ipuçları için okumaya devam edin.
Kolesterol seviyenizi artırabilir.
American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan küçük bir araştırma, beyaz etin LDL "kötü" kolesterol düzeylerini kırmızı etin yaptığı gibi artırdığını buldu. Bunun da kalp hastalığı riskiniz üzerinde doğrudan bir etkisi olabilir.
Perakende tavuk göğsünün çoğu bakteri barındırabilir.
Evet, doğru okudunuz. Bakterilerle kirlenmiş tavuk yiyor olabilirsiniz. Tüketici Raporları tarafından test edilen tavuk göğüslerinin %97'si bakteri barındırıyordu ve bu bakterilerin sizi hasta etmesi bile mümkün. 2014 araştırmasında, Amerika Birleşik Devletleri'nin her yerindeki marketlerden satın alınan 300'den fazla çiğ tavuk göğsünü analiz edildi ve tavuk göğüslerinin çoğunda bulunan bakteriler, en hafif tabirle, rahatsız ediciydi.
Tüketici Raporlarına göre, "Numunelerin yarısından fazlası dışkı kirleticileri içeriyordu. Ve bunların yaklaşık yarısı, üç veya daha fazla yaygın olarak reçete edilen antibiyotiğe dirençli en az bir bakteri barındırıyordu". Bir dahaki sefere bakkalın kümes hayvanları bölümüne gittiğinizde kesinlikle dikkatli olmanız gereken bir durum.
Kilo alımına yol açabilir
Loma Linda Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, diyet türü ve ağırlık arasında bir korelasyon olduğunu ortaya çıkardı, özellikle vejetaryenlerin et yiyenlere göre daha düşük vücut kitle indeksine (BMI) sahip olduğunu buldu. Vejetaryen olmayan bir diyet uygulayan araştırmaya katılanlar, vejetaryen diyet uygulayanlara kıyasla daha yüksek miktarlarda doymuş yağ, trans yağ, araşidonik ve dokosaheksaenoik yağ asitleri ve daha düşük miktarlarda bitki proteinleri, lif, beta karoten ve magnezyum tükettiler.
Bu çalışmada özellikle tavuktan bahsedilmese de, diğerleri arasında doymuş yağ oranı yüksek kızarmış tavuk ve tavuk parmesan gibi birçok tavuk yemeği vardır ve bunlar zamanla yenildiğinde kilo alımına neden olabilir.
Bununla birlikte, harika bir yağsız protein kaynağı olabileceğinden, tek başına tavuk yemenin sizin için kötü olmadığını unutmamak önemlidir, ancak onunla yediğiniz yağı sınırladığınızdan emin olun. Tavuğunuzu kepekli tahıllar ve sebzeler gibi lif açısından zengin yiyeceklerle eşleştirmek, vücudunuzun sağlığı için de iyidir.
Antibiyotikli tavuk, idrar yolu enfeksiyonu (İYE) ile ilişkili olabilir
American Society for Microbiology'nin mBio dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, belirli bir E. coli suşuna sahip perakende tavuğun, İYE'ler de dahil olmak üzere çok çeşitli enfeksiyonlara yol açtığı gösterilmiştir. Araştırmacıların büyük market zincirlerinden satın alınan perakende tavuk, hindi ve domuz eti analiz ettiği boylamsal çalışma bir yıl sürdü.