Antioksidanlar, vücudunuzda üretilen ve gıdalarda bulunan bileşiklerdir. Serbest radikaller olarak bilinen potansiyel olarak zararlı moleküllerin neden olduğu hasarlardan hücrelerinizi korumaya yardımcı olurlar. Özellikle bu besinleri tüketmek; gelebilecek hastalıklara karşı kalkan oluyor! İşte detaylarını sizler için derledik…
Antioksidanlar, oksidatif stresin zararlı etkilerine karşı koymak, hücrelerimizin bütünlüğünü korumak ve DNA'mızı hasardan korumak için oluşturulmuş moleküllerdir. Antioksidan bakımından zengin besinler tüketmek yaşlanma sürecini bile geciktirebilir.
BİTTER ÇİKOLATA
Antioksidan alımınızı artırmak istiyorsanız, bir sonraki atıştırmalık tercihiniz bitter çikolata yapmayı düşünün. Bitter çikolatanın acı tadı herkesin hoşuna gitmese de, şekerleme reyonunda bulabileceğiniz en sağlıklı ürünlerden biridir.
Ana bileşeni olan kakao tozu, kateşin, epikateşin ve prosiyanidinler gibi zengin bir diyet flavonoid kaynağıdır. Bunlar inflamasyon seviyelerini düşürdüğü, kardiyovasküler sağlığı iyileştirdiği ve daha iyi bağışıklık tepkilerine katkıda bulunduğu gösterilen bileşiklerdir.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Yeşil yapraklı sebzeler sağlıklı beslenmenin temel taşıdır. Lahana, ıspanak, su teresi, lahana veya marul kalorileri ve diyet yağları açısından çok düşük olmakla kalmaz, aynı zamanda önemli miktarda lif, vitamin ve mineral sağlarlar. Yapılan araştırmalarda, ıspanak, yüksek antioksidan içeriğine sahip yeşil yapraklı sebzeleri düzenli tüketiminin obezite, tip 2 diyabet, ateroskleroz ve çeşitli kanser türlerinin gelişme riskini azaltabileceğini göstermiştir.
BAKLAGİLLER
Antioksidan bakımından zengin yiyecekleri düşündüğünüzde, baklagiller, fasulye, mercimek ve bezelye - aklınızın ucundan geçmez. Bununla birlikte, bu zımbaların bu örneklerinin çoğu, güçlü serbest radikal süpürme yeteneklerine sahip yüksek miktarda polifenol sağlar.
Kuruyemişlerin kalorileri ve diyet yağları çok yüksek olmasına rağmen, sağlığa birçok faydası vardır. Nutrients'te yayınlanan bir incelemede düzenli fındık tüketiminin kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet, obezite, safra taşı ve belirli kanser türleri de dahil olmak üzere bir dizi kronik durum geliştirme riskini büyük ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu.
YULAF EZMESİ
Yulaf ezmesi kahvaltı için harika bir seçimdir - doyurucudur, besleyicidir ve seçtiğiniz soslarla birleştirilmesi kolaydır. Ayrıca protein, diyet lifi, kalsiyum ve B, C, E ve K vitaminleri bakımından da yüksektir. Yapılan bir incelemeye göre, yulaf, beta-karoten, polifenoller, klorofil ve flavonoidler dahil olmak üzere yüksek düzeyde birçok önemli antioksidan içerir.