Nötr tadı ve çok yönlülüğü sayesinde karnabahar, birçok favori tarifin doğal bir tamamlayıcısıdır. Bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini ve kemik geliştirici kalsiyum gibi önemli vitamin ve minerallerin doğal bir kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda klorofil gibi sizin için iyi olan fitokimyasalları da içerir. Gelin birlikte karnabaharın diğer faydalarına bir bakalım.
GAZ YAPIYOR
Tüm turpgillerden sebzeler (brokoli ve Brüksel lahanası gibi) gibi, karnabahar da karmaşık şeker rafinozu içerir. Bu şekerin insan vücudunda parçalanması zordur ve buna karşılık, bakterilerin onu fermente ettiği sindirilmeden kalın bağırsağa gider. Bunun sonucunda ise gaz ve şişkinliğe yol açar.
KANSERE YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIR
Birçok insan, düşük karbonhidratlı ve düşük kalorili, kilo vermeye uygun bir yiyecek olarak karnabaharı tercih eder, Karnabahar, indol-3-karbinol adı verilen bir antioksidan içerir. Bu antioksidan hem erkeklerde hem de kadınlarda meme kanseri ve prostat kanseri gibi kanserleri geliştirme riskinin azalması ile bağlantılıdır.
KAN SULANDIRICI İLAÇLARIN ETKİSİ AZALABİLİR
Bazı durumlarda, çok fazla K vitamini almak, kan sulandırıcı dozunun da çalışmamasına neden olarak kişinin tehlikeli bir kan pıhtısı geliştirme riskini artırır. Yeşil yapraklı sebzeler K vitamini açısından zengin besinler olmakla ün salmışken, karnabahar da bu kan pıhtısını destekleyen besin maddesini içerir. Kan sulandırıcı alıyorsanız, karnabahar çılgınlığı tatsız bir etkiye yol açabilir.
İYOT EKSİKLİĞİNİZ VARSA HİPOTİROİDİZM YAŞAYABİLİRSİNİZ
Karnabahar, bazı şaşırtıcı sağlık yararları sunan bir dizi bitkisel besin içerir. Bununla birlikte, böyle bir bitki besin maddesi , özellikle karnabahar gibi turpgiller sebzeleri çok miktarda yiyorsa, diyetle iyot alımı düşük olanlarda iyot emilimi engelleyebilen izotiyosiyanatlar adı verilen bir molekül üretir.
TOK TUTAR
Lif, özellikle kilo vermenin anahtarıdır, çünkü yeterli miktarda yemek, artan tokluk ile bağlantılıdır. Muhtemelen insanların uzun vadede daha az yemesine neden olur.
LİF ORANI YÜKSEKTİR
Lifin herhangi bir diyetin gerekli bir parçası olduğu veya genel sağlığa büyük bir yararı vardır. Günlük lif ihtiyacınızın yüzde 10'unu sadece bir fincan karnabahar ile karşıladığınızda, bu sebze kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere çeşitli hastalık riskini azaltabilir.
İHTİYACINIZ OLAN TÜM BESİNLERİ KARŞILAR
Tek bir yiyeceğin vücudunuzun beslenme ihtiyaçlarının neredeyse tamamını karşılaması nadirdir, ancak karnabahar tam da bunu yapar. Daha belirgin olan B, C ve K vitaminlerini bir kenara bırakırsak, turpgiller sebzesi mükemmel bir folat, potasyum, magnezyum, fosfor ve daha fazlasının, genel sağlığı korumak için ihtiyacınız olan tüm minerallerin kaynağıdır.
ÇOK SIK TÜKETMEYİN
TİROİD SORUNLARI ORTAYA ÇIKAR
Tiroid ,boynunuzda önemli hormonlar üreten küçük bir bezdir. İşini yapmak için iyoda ihtiyacı var. Çok fazla karnabahar yemek, tiroidinizin iyot emmesini ve hormon üretmesini engelleyebilir. Ancak bunun olması için, çoğu insanın bir oturuşta yiyebileceğinden çok daha fazla miktarda karnabahar yemeniz gerekir.
KARNABAHAR YARARLARI
Karnabahar çoğunlukla su ve az miktarda karbonhidrat içeren liftir. Kalorisi düşük ve vitamin, mineral ve diğer besin maddelerinde yüksek olması onu besin açısından yoğun bir gıda haline getirir.
Karnabaharın sağlığa faydaları şunlardır: