Keçiboynuzu herkes tarafından çok sevilmese de aslında çok yararlı bir besindir.
Keçiboynuzu bronşları açar, göğsü yumuşatır ve göğüs ağrısını azaltır.
KEÇİ BOYNUZU NASIL TÜKETİLİR?
Çikolata yerine keçiboynuzu tüketirseniz tatlı ihtacınızın çoğunu karşılamış olacaksınız. Öğünlerinizde sağlıklı bir atıştırmalık olabilir.
Benzer tatları nedeniyle insanlar genellikle keçiboynuzu çikolatayla karşılaştırır. Ancak çikolatadan daha sağlıklıdır.
Keçiboynuzu aynı zamanda mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
Keçiboynuzu bu vitaminleri içerir:
Keçiboynuzu ayrıca lif, pektin ve protein bakımından da yüksektir.
YÜKSEK TANSİYONA İYİ GELİR
Keçiboynuzu doğal olarak lif bakımından yüksek olduğundan ve kafein içermediğinden, yüksek tansiyonu olan kişiler için idealdir.
Düşük şeker ve yağ içeriği, onu kilo vermek isteyen insanlar için harika bir diyet ilavesi veya çikolata ikamesi yapar.
A ve B-2 vitaminleri gibi yüksek vitamin seviyeleri cilt ve göz sağlığınız için iyidir.
Aynı zamanda keçiboynuzu da kalp hastalığı riskini azalttığı bilinen antioksidanlar olan polifenoller içerir.
Toksinlerin üstesinden gelmeye ve bağırsaklarda zararlı bakteri üremesini önlemeye yardımcı olan sindirim sistemi üzerinde kurutucu bir etkiye sahiptirler.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR
Açlık hormonu olarak da bilinen ghrelin, esas olarak bağırsak, beyin, pankreas ve ince bağırsakta üretilir.
Yapılan bir araştırmada,, 22 ila 62 yaşları arasındaki 20 sağlıklı deneği, yemekten önce keçiboynuzu lifi ile besleyerek analiz ettiler.
Keçiboynuzu içindeki lif içeriğinin, deneklerde yemek sırasında daha fazla tokluk sağlayan ve daha sonra aşırı yemeyi önleyen ghrelin üretimini azalttığı gösterilmiştir.
KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Keçiboynuzu kan şekeri seviyeleri üzerinde dengeleyici bir etkisi olduğu için, keçiboynuzu yiyen katılımcıların öğle yemeklerine daha düşük bir glisemik tepkiye sahip olduklarını gösterdi.
Keçiboynuzu meyvesi özü genellikle sakaroz, fruktoz ve glikoz gibi şekerlerde yüksektir. %48-56 şeker ve %18 selüloz ve hemiselüloz içerir.
Keçiboynuzu meyveleri, diyet lifleri, siklitoller ve polifenoller gibi fitokimyasallar içerir.