Gündelik hayatta sıkça kullanılan bazı baharatların sağlık üzerindeki etkileri her geçen gün daha fazla dikkat çekiyor. Japonya'da yapılan yeni bir araştırma, günde sadece bir kaşık tüketilen belirli bir tohumun kolesterol seviyelerini düzenlediğini ve vücuttaki yağ hücrelerinin oluşumunu belirgin şekilde yavaşlattığını ortaya koydu.
Güney Asya'dan Kuzey Afrika'ya uzanan geniş bir coğrafyada yetişen bu tohum, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleriyle biliniyor. Astım, yüksek tansiyon, iltihaplanma, öksürük ve baş ağrısı gibi pek çok rahatsızlık için geleneksel tıpta da sıkça kullanılıyor.
KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜP İYİ KOLESTEROLÜ ARTIRIYOR
Osaka Metropolitan Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, 8 hafta boyunca her gün 5 gram çörek otu tozu tüketen katılımcıların "kötü" LDL kolesterol seviyelerinin belirgin şekilde düştüğü, "iyi" HDL kolesterol seviyelerinin ise yükseldiği tespit edildi
Bu etkide özellikle thymoquinone adlı biyoaktif bileşiğin rol oynadığı düşünülüyor. Söz konusu bileşik, hem yağ hücrelerinin gelişimini baskılıyor hem de metabolizmayı destekliyor.
2021 yılında yapılan başka bir araştırmada da her gün çörek otu yağı tüketen 45 kadının kilo kaybettiği, vücut yağ oranlarının ve iştahlarının azaldığı ortaya konmuştu.
OBEZİTEYE KARŞI YENİ UMUT
Araştırmayı yürüten Akiko Kojima-Yuasa, "Bu çalışma, çörek otunun obezite ve yaşam tarzı kaynaklı hastalıkları önlemede işlevsel bir gıda olarak değerlendirilebileceğini güçlü biçimde gösteriyor" dedi.