Kansızlık, vücuttaki kan hücrelerinin sayısının ya da oksijen taşıma kapasitesinin azalmasına verilen isimdir. Kan hücreleri, vücudunuzun çeşitli fonksiyonları için önemlidir. Hemoglobin adı verilen bir proteinin taşıdığı oksijen, kan hücreleri tarafından vücudunuzun diğer bölgelerine taşınır. Kansızlık, bu işlemi olumsuz etkileyerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu oksijeni almasını zorlaştırır. Ancak tüm bunları tersine çevirecek etkili bir besin bulunuyor.
Kansızlığın belirtiler arasında yorgunluk, halsizlik, soluk cilt, baş dönmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, baş ağrısı ve genel olarak zayıf hissetmek bulunur.
Kansızlık, ciddi bir sağlık sorunu olabilir ve tedavi gerektirebilir. Kansızlığın giderilmesinde etkili bir besin olan çekirdeğin tüm faydalarını sizler için sıraladık.
AY ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Ay çekirdeğinin bağışıklığı artırıcı etkileri, içlerinde bulunan E vitamini, çinko ve selenyumdan kaynaklanmaktadır.E Vitamini bağışıklık tepkilerini artırır ve çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı korur. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır ve serbest radikallerin vücudumuzdaki sağlıklı hücrelere zarar vermesini engeller.
Ayçiçeği tohumlarındaki B5 vitamini veya pantotenik asit, HDL kolesterolü arttırır ve toplam serum kolesterol seviyelerini düşürür.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Ayçiçeği tohumlarında bulunan bir fitosterol olan beta-sitosterol, bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olur. Tümör hücrelerinin büyümesini engeller, tümörün boyutunu küçültür ve ayrıca metastazı önler.
DİYABET HASTALIĞINA İYİ GELİR
Ay çekirdeği, tip 2 diyabetli hastalarda kan şekerini düşürmede faydalıdır. Diyabet, hücreler insüline olması gerektiği gibi yanıt vermediğinden vücudunuzda yüksek kan şekeri seviyelerine yol açan kronik bir durumdur.
BEYNİN İŞLEVİNİ ARTIRIR
Ay çekirdeği B6 vitamini içerir. Ruh halini ve konsantrasyonu iyileştirir ve hafızayı geliştirir. Vücudumuza serotonin ve norepinefrin salgılar.
KİLO KAYBINA YARDIMCI OLUR
Ay çekirdeği protein ve lif açısından zengindir. Uzun süre tok hissetmemizi sağlarlar, yiyecek alımımızı azaltırlar ve sonunda tüketilen kalori miktarını azaltırlar.
ENERJİ KAYNAĞIDIR
Ay çekirdeği iyi bir tiamin (B1 vitamini) kaynağıdır. Tiamin, gıdalarımızda bulunan karbonhidratların, proteinlerin ve yağların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Ayrıca kas yapımında da yardımcı olurlar.
Bir avuç ay çekirdeği tüketildiğinde size anında enerji verebilir.
KANSIZLIĞIN TEDAVİSİNDE ETKİLİDİR
Ay çekirdeği iyi bir demir kaynağıdır. Bu tohumları tüketmek demir seviyemizi yükseltmeye yardımcı olur; böylece kansızlıktan muzdarip insanlara yardımcı olur.
Bu nedenle kansızlık yaşayan insanlar doktorlarına danışarak düzenli olarak çekirdek tüketebilir.
DETOKS ETKİSİ GÖSTERİR
Ay çekirdeği güçlü antibakteriyel aktiviteye sahiptir. Bakterileri ve mikropları hücrelerden etkili bir şekilde uzaklaştırmaya yardımcı olurlar.
CİLDİNİZE İYİ GELİR
Ay çekirdeği tüketmek cildimizin parlak kalmasını sağlar. Bu tohumların antibakteriyel ve antifungal aktivitesi de enfeksiyonları önleyerek cildimizi temiz tutar.
Ay çekirdeğinde bulunan oleik ve linoleik asitler, kollajen ve elastin oluşumuna yardımcı olarak yara iyileşmesini hızlandırır. Ayrıca yara izlerinin oluşmasını da engellerler.
İLTİHABI AZALTIR
Kronik iltihaptan muzdarip insanlar, ay çekirdeğini kahvaltılık gevreklerine, ekmeklerine ekleyerek veya sade olarak tüketebilirler.
Ayçiçeği tohumlarının sağlık yararları arasında flavonoidler, E Vitamini ve diğer bileşikler gibi anti-inflamatuar özellikler bulunur.