Enflamasyon, sağlığımız için hem faydalı hem de zararlı olabilir. Bir yandan vücudumuzun enfeksiyonlara ve yaralanmalara karşı kendini korumasına yardımcı olurken, diğer yandan kronik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Stres, düşük aktivite seviyeleri ve iltihaplanmaya neden olan gıdaların tüketimi ise bu riski artırabilir. Ancak, bazı gıdaların kronik inflamasyonu azaltabileceğini gösteren araştırmalar da mevcuttur. İşte en etkili olanları...
Birçok çeşidi bulunan bu meyve çeşidinin en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
Orman meyveleri antosiyaninler adı verilen antioksidanlar içerir. Bu bileşiklerin ise hasta olma riskinizi azaltabilecek anti-inflamatuar etkileri bulunmaktadır.
Başka bir çalışmada, çilek yiyen aşırı kilolu yetişkinlerde, kalp hastalığı ile ilişkili belirli inflamatuar seviyelerinin, çilek yemeyenlere göre daha düşük olduğu belirlendi.
YAĞLI BALIKLAR
Yağlı balıklar harika bir protein kaynağıdır ve uzun zincirli omega-3 yağ asitleri olan eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) içerirler.
Tüm balık türleri bazı omega-3 yağ asitleri içermesine rağmen, bu yağlı balıklar en iyi kaynaklardır:
Araştırmalar, yeşil çay içmenin kalp hastalığı, kanser, Alzheimer hastalığı, obezite ve diğer rahatsızlıkların riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu bulmuştur.
Faydalarının çoğu, antioksidan ve antienflamatuar özelliklerinden, özellikle de epigallocatechin-3-gallate (EGCG) adı verilen bir maddeden kaynaklanmaktadır.